Ezgi ÇAPA/İSTANBUL,() Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması için, Piyalepaşa Cami’nin hemen bitişiğinde bulunan bostan arazisine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak “zemin altı otopark” projesi ile ilgili soru önergesi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Beyoğlu’nda Mimar Sinan’ın inşa ettiği Piyalepaşa Cami yanında bulunan bostanın, Osmanlı döneminde camilerin giderlerini karşılamak için vakıflara gelir sağlayan bostanların günümüze ulaşan son örneği olduğunu ifade etti. Yedekçi, Davutoğlu’nun yanıtlaması üzerine verdiği önergede, “İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Tarihi Bölümü mensuplarının bostan ile ilgili yaptığı bilimsel araştırmada, cami inşasından sonra bostanın Piyalepaşa Vakfı’nın mülkiyetine geçtiğini ve bostandan elde edilen kira geliri ile caminin tamiratının yapıldığı tespit edilmiştir. Yine aynı araştırmanın ortaya koyduğu verilere göre, o dönemde Kozludere adındaki derenin yatağında bulunan bostan çevresinde; Piyalepaşa Tekkesi ile birlikte 4 dolaplı kuyu ve bir köşkün bulunduğu tespit edilmiştir. Araştırmada bu eserlerden sadece tarihi su kuyusu ile su havuzunun günümüze kadar ulaşabildiği belirtilmektedir” ifadelerine yer verdi.

DAVUTOĞLU’NA BOSTANLA İLGİLİ SORU YÖNELTTİ
Bostanların yok edilmesiyle Osmanlı’nın 15 ila 17. yüzyıl ziraat teknolojisine ilişkin tüm verilerin yok edileceğini savunan Yedekçi, Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

“Piyalepaşa bostanın yıkılarak yerine otopark yapılmasının gerekçesi nedir. Bostanın içinde bulunan tarihi Osmanlı kuyu ve su havuzu korunacak mıdır. Osmanlı tarım tarihi ile ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttüğü her hangi bir çalışma var mıdır. Büyükşehir Belediyesi tarihi bostanı otoparka çevirirken, içindeki su kuyusu ve su havuzunu göz önüne alarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na bir başvuruda bulunmuş mudur. Havuzun ve su kuyusunun tarihi özelliklerinin belirlenmesi için üniversitelerin tarih bölümlerine araştırma yapılması yönünde bir başvuruda bulunulmuş mudur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kayıtlarına göre, İstanbul’da Osmanlı’nın tarım teknolojisi alanında araştırma imkânı sunan başka bir topografya mevcut mudur. İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Tarihi Bölümü mensuplarının bostan çevresinde tespit ettiği camiye ait olduğu sanılan köşk ile ilgili bir araştırma yapılmış mıdır. Bostanın yıkılması ile Piyalepaşa Kentsel Dönüşüm Projesi’nin bağlantısı var mıdır”.
(FOTOĞRAF)