Türkiye yavaş yavaş yeni bir seçim atmosferine girerken, kişisel gelişim ve NLP uzmanı Oğuz Saygın, Türk halkının liderlik tercihini her zaman kırmızı ve maviden yana kullandığını söyledi. Renklerle liderlerin kişilik analizlerini yapan Saygın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “Saf bir kırmızı”, Başbakan Davutoğlu’nu “Tatlı bir mavi”, Kılıçdaroğlu’nu ise “Sade bir yeşil” olarak tanımladı. Saygın, liderleri, “Siyasette iki kırmızı bir ipte oynamaz” diyerek de uyardı.
Marmara Belediyeler Birliği (MBB), belediyelerde çalışan personele yönelik “Stres yönetimi ve zor vatandaşla başa çıkma yöntemleri” konulu eğitim programı düzenledi. MBB’nin Eminönü’ndeki merkez binasında gerçekleştirilen eğitimi kişisel gelişim ve NLP Uzmanı Oğuz Saygın verdi.
Yerel yönetimlerde çalışan personelin stres ve stresi yönetme konusunda ciddi eksikliklerinin bulunduğunu anlatan Saygın, “Belediye personeli her an vatandaşla karşı karşı karşıyadır. Vatandaş kimi zaman sakin kimi zaman öfkelidir ama çoğunlukla da gergindir. Onun için sizlerin daima sakin olmanız gerekir” diyerek uyardı.
“Önce karşınızdakini sakin bir şekilde, anlamak için dinleyin” diyen Saygın “Sizin pozitif tavrınız en gergin bir vatandaşı bile sakinleştirir. Onun için sizin takınacağınız tavır çok önemli. Yapılan araştırmalar, iletişimde en çok beden dilinin etkili olduğunu gösteriyor. Seçtiğiniz kelimeler ve bu kelimeleri söyleyiş tonunuz sizin olaya veya kişiye yaklaşımınızı gösterir” şeklinde konuştu.
SAYGIN, LİDERLERİN RENGİNİ AÇIKLADI
İnsanları kırmızı, sarı, mavi ve yeşil olarak 4 renge ayıran kişisel gelişim uzmanı Oğuz Saygın, renklerden yola çıkarak liderlerin kişilik analizlerini de yaptı. Saygın, kırmızıları güçlü ve kararlı, sarıları sürprizlere açık, neşeli ve popüler, mavileri mükemmeliyetçi, yeşilleri ise barışçıl ve sevecen olarak niteledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü ve kararlı bir duruşu olduğunu belirten Saygın, “Kendisi koyu bir kırmızıdır. Beden diline son derece hakim ve etkili kullanıyor. ‘One Minute’ çıkışını saf bir kırmızıdan başkası yapamazdı. Eşi Emine hanım ise iyi bir mavidir. Erdoğan’ın programlarına baktığınız da Emine hanımın titizliğini görürsünüz” dedi.
NLP Uzmanı Oğuz Saygın, Başbakan Davutoğlu’nu ise “Tatlı bir mavi” şeklinde değerlendirdi. “O tatlı bir mavi” diyen Saygın “Eşi Sare hanım ise mavi ve her zaman gülümseyen bir yüzüyle yeşil bir kişiliğe sahip” değerlendirmesinde bulundu.
“İKİ KIRMIZI BİR İPTE OYNAMAZ”
Türk siyasi tarihine bakıldığında hiçbir zaman iki kırmızının yan yana gelmediğinin görüleceğini ifade eden Oğuz Saygın, bu hataya düşenlerin bunun bedelini ağır ödediğini söyledi. Saygın “İki kırmızı bir ipte oynamaz. Siyasette başarı kırmızı ile yeşilin bir araya gelmesiyle elde edilir. Türk halkı yeşil liderlere alışık değildir. Türk halkı daha çok kırmızı ve maviyi sever. Bu tercih seçimlerin de rengini üç aşağı beş yukarı belirliyor” dedi.
Devlet Bahçeli’yi mavi, Selahattin Demirtaş’ı kırmızı olarak nitelendiren Oğuz Saygın, Turgut Özal’ı ise “İyi bir sarıydı. Red Kit okuyup, hızlı araba kullanan çok eğlenceli bir liderdi. Mizahı çok severdi” şeklinde konuştu.
Belediye başkanları hakkında da değerlendirmelerde bulunan kişisel gelişim uzmanı Oğuz Saygın, Kadir Topbaş’ı “Düzgün, mavi bir kişilik”, MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi ise “Kırmızı ve mavi bir kişiliğe sahip. Mesajı şu; ‘ben kafama koyduğumu yaparım, ama düzenli yaparım.’ İş kolik bir yapısı var” şeklinde değerlendirdi.
“ABD, İYİ BİR KIRMIZI ARIYOR”
Amerika’da siyasi tercihlerin her zaman değişkenlik gösterdiğini belirten Saygın “Geçmişe baktığımızda ABD liderlerinin hep farklı renklerden olduğunu görürüz. İnsanlar bazen kırmızı istiyor, bazen yeşil. Amerikalılar, artık Obama’nın mavi yeşil kişiliğinden sıkılmış durumdalar ve bir kırmızı arıyorlar. Bush tam bir kırmızıydı ve ABD halkı Bush gibi bir kırmızı arayışı içinde olduğunu görüyoruz. Onun için de önümüzdeki dönemde ABD’nin rengi kırmızı olacak. Bu da dünyadaki siyasi dengeleri ve politikaları değiştirecek” şeklinde konuştu.