Kilis Valisi Süleyman Tapsız, sınır hattında uzun tarım bitkilerinin ekiminin yasaklandığını açıkladı.
Bu yasak Suriye'ye sınırı bulunan Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay bölgesini kapsayacak. Bu önlemlerle kaçak geçişlerin önüne geçilmesi bekleniyor.

Hava sahamızı ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından yeniden dikkatlerin çevrildiği sınır illerinden Kilis'te, yeni kamp bölgeleri hazırlanıyor.

Milliyet'e konuşan Kilis Valisi Süleyman Tapsız, güvenlik amacıyla kurulacak duvarın, öncelikle IŞİD bölgelerine yönelik olacağını açıkladı.

Rusya'nın uçağının düşürülmesinin ardından bölgede başgösteren gerginlikte Rus uçaklarının bombaladığı Azez bölgesinin hemen karşısında yer alan Kilis'te halk, Rusya'nın hava bombardımanlarını fazlasıyla hissediyor. Bu bombardımanlardan birisine, Tapsız'la Öncüpınar ve Elbeyli'deki iki kampta yaptığımız ziyaret sırasında da tanık olduk. Sınırın hemen karşısındaki hava bombardımanlarında çıkan gök gürültüsü benzeri seslerin duyulmasını kanıksayan sığınmacılar ve yerel halk, günlük yaşantısına devam ediyor. Türkiye'deki iki sığınmacı kampının yanı sıra sınırın Suriye tarafında sekiz sığınmacı kampının koordinesinden sorumlu olan Tapsız, Milliyet'e şu bilgileri verdi:

PROJE 911 KİLOMETRELİK ALANI KAPSAYACAK

Sınır güvenliği ile ilgili Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi (SFGS) kapsamında 911 kilometrelik Türkiye-Suriye sınır hattında uygulanacak. Proje, sınırların korunması, Kaçakçılığın ve yabancı terörist savaşçıların geçişinin engellenmesi kapsamında çeşitli sınır fiziki tedbirlerin yapılmasını kapsıyor. Bu proje; Kilis Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin illerinde kritik öneme sahip yerlerden başlamak üzere aşamalı olarak gerçekleştirilecek. İlk aşamada modüler duvar, yol, aydınlatma, güçlendirilmiş kafes tel, beton temelli fens teli gibi engel unsurlarının yapılması planlanıyor. İlerleyen aşamalarında güvenlik kuleleri ve kamera sistemleri kurularak izleme ve kontrol sistemi entegre edilecek. Kilis sınırında ilk etapta, 27 km. sonra da toplamda 42 km. duvar yapılacak. Kritik öneme haiz, karşıda DEAŞ'in olduğu bölgeler için 27 km.lik bölümü hemen yapılacak.

KAÇAKÇILIK NİTELİK DEĞİŞTİRDİ
Sınırın 'sıfır noktası'nda köyler ve bahçeler var. Bahçelerin kapıları sınıra açılıyor. Bu bölgenin insanları yıllarca kaçakçılıkla uğraşmış. Ancak, kaçakçılık zaman içinde nitelik değiştirmiş. Sigara, eşya ve çay kaçakçılığı yapılırken, şimdi Suriyelileri getirip götürmeye başladılar. Son dönemde hem adli hem de güvenlik önlemleriyle bu işleri yapan kişiler hakkında teröre yardım ve yataklıktan tutuklamalar başladı. Ayrıca, sınıra yakın zeytin bahçeleri veya arazilerin muvazaalı olanları aylık 100 liraya noterden tasdikli olarak kiralanıyor. Ekilip biçilmek adına. Fakat, bu kiralama sonucunda farklı işler yapılıp sınırdan yasadışı geçişler gerçekleştiriliyor.

İNSAN KAÇKÇILIK FAALİYETLERİ VARDI

Sıfır noktasında köylülerin arazisi var. Yüksek boylu bitki ekimi yapılıyor Mısır gibi. Mısır tarlaları içinden insan kaçakçılığı faaliyetleri vardı. Diğer valiliklerle birlikte sınıra 200 metre uzakta mısır gibi uzun boylu bitkilerin ekimini mecburen yasakladık. Bazı kritik bölgeler, geçici güvenlik bölgeleri ilan edildi.

VATAN