Kadim Çerkes Kültürünün en ilgi çeken konularından biri olan Gümüş Örme Teknikleri’nin usta eğitmen Bengün Gül’ün günümüz yorumları ile gün ışığına çıkacağı belirtildi.
Prof. Dr. Günsel Avcı, 10 - 20 Nisan 2015 tarihleri arasında FMV Işık Okulları Nişantaşı Kampusu Muvaffak Benderli Salonu fuayesinde çok seçkin gümüş eserlerin sergileneceğini söyledi.
Çerkeslerin yaşamlarında el sanatlarına geniş yer verdiğini, özellikle dekoratif sanatlar ve gümüş işlemeciliğinde son derecede estetik objeler, modeller ürettiğini açıklayan Prof. Dr. Günsel Avcı “Bugüne ulaşmış bir çok eser, yapıldığı çağ ve yer belirtilerek Kuzey Kafkasya müzelerinde ve ünlü Ermitaj Müzesi’nde sergilenmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan belgelerle, dünyaya başka isimlerle yayılan bazı sanat dallarının, Karadeniz ve Hazar denizleri arasındaki dağlık coğrafyada yaşamış olan Çerkesler’e ait olduğu kanıtlanmıştır” dedi.
Prof.Dr. Günsel Avcı, sergide, Cengiz Gül ile Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı koleksiyonundan yararlanılarak, tarihin derinliklerinden günümüze kadar gelen ve gümüş işçiliğinin uygulandığı giysi, süs eşyası, silahlar gibi objelerin yanı sıra, Bengün Gül’ün bu değerlerden esinlenerek günümüze uyarladığı takı çalışmaları sergilenecektir.
10 Nisan 2015 günü saat 19:30 da açılış kokteyli ile başlayacak sergi, 20 Nisan 2015 akşamına kadar her gün saat 10:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.