Kütahya şehir merkezinde 70 santimetre olarak ölçülen kar kalınlığı, yüksek kesimlerde 1 metreyi buldu. 3 gündür etkili olan yoğun kar yağışı, Eynal Kaplıcaları Bölgesi’nde jeotermal enerjiyle sebze üretimi yapılan seralara büyük zarar verdi.
Yoğun kar yağışı, Kütahya’nın Simav ilçesinde seracıların umutlarını bitirdi. Yeni sezon için domates ve salatalık üretimi yapan 20 kadar seracının umutları, çöken seralarla birlikte karın altında kaldı. Yoğun kar nedeniyle, bölgedeki 350 dekar civarındaki jeotermalli seranın 60 dekarlık kısmında çatılar çöktü. Seralardaki domates ve salatalıklar çöken çatının altında kalarak ezildi. Sağlam kalanlar da üreticiler tarafından toplanmaya başladı.
15 yıldır seracılık yapan İsmail Karaağaç (59), seraların çökmesinde yoğun kar yağışının yanı sıra belediyenin verdiği ısının yetersiz kalmasının da önemli rol oynadığını öne sürdü.
Seracı Eşref Çimen (59) ise Simavlı seracının tekrar ayağa kalkması için devletin desteğine ihtiyacı bulunduğunu bildirdi. Çimen, “Kar, ürünümüzle birlikte umutlarımızı da toprağa gömdü” dedi.
Üretici Mehmet Keleş (56), “Simavlı seracılar olarak ne yapacağımızı şaşırmış vaziyetteyiz. Bize sahip çıkılmasını bekliyoruz” diye konuşurken, seracılardan Mehmet Koç (54), “2 dekar civarındaki seramın çatısı yoğun kar yağışına dayanamadı. Gece yarısı çöktü. Sabah karşılaştığım manzara karşısında ne yapacağımı şaşırdım. İçerisinde yeni sezon için hazırladığım domates mahsulü vardı. Toplam zararım 75 bin TL civarında. Benim bu parayı bulmam mümkün değil. Yeni bir sera yapmam için devletten kredi desteği gerekir. Yoksa hormonsuz ürünleriyle meşhur Simav’daki seracılık yok olur” dedi.
Seracı Mehmet Öktem (57), “İçerisinde domates ürünü bulunan 3 dekarlık seramın çatısı yoğun kar yağışı yüzünden dün akşam çöktü. Domateslerim karın altında kaldı. Toplam zararım 200 bin TL dolayında. Ben şimdi ne yapacağım? Tüm servetimi serama yatırmıştım. Devletin desteği olmadan Simavlı seracılar olarak ayağa kalkmamız artık çok zor. Seramın çökmesinde yoğun kar yağışının yanı sıra, yetersiz ısının da önemli payı bulunduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.
Seraların kar altında kaldığının duyulmasının ardından, Simav’ın AK Partili Belediye Başkanı Süleyman Özkan ile Simav Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri seracıları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti. Belediye Başkanı Özkan, seracılara yardım hususunda gerekenin yapılacağını ifade etti.
İlçe Tarım Müdürlüğü de bölgede zarar tespit çalışması başlatarak, sonuçların daha sonra açıklanacağını bildirdi.