Diyarbakır’da iş odaklı sivil toplum kuruluşları, Cazibe Merkezleri Programı sonuçlarının açıklanmasını istedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Ticaret Borsası (DTB) ile Doğu-Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu (DOGÜNSİFED), Cazibe Merkezleri Programı sonuçlarının açıklanmasını istedi. DTSO Başkanı Ahmet Sayar, 27 Şubat’ta sona eren Cazibe Merkezleri Programı başvurularının değerlendirilmesinin en kısa sürede tamamlanması ve sonuçların ivedi bir şekilde açıklanmasının zaruri bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Diyarbakır’ın 23 il içerisinde 370 yatırım başvurusu ile en çok yatırım ilgisi gören şehirlerden biri olduğunu anlatan Sayar, “İlimizde işsizlik oranımız çok yüksek, nüfusumuz çok genç. Göç veren bir iliz ve istihdama bu kadar ihtiyacımız olduğu bu dönemde yatırım başvuruların biran önce açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

“Ekonomi açısından zaman kaybı”

2016 yılı içerisinde Başbakan tarafından açıklanan ve Şubat 2017’de başvuruları alınan Cazibe Merkezleri Programını sonuçlarının açıklanmamasının sıkıntı oluşturduğunu anlatan DTB Başkanı Engin Yeşil ise beklemekle geçen zamanı ekonomik açıdan kayıp zaman olarak değerlendirdiklerini dile getirdi. Başvuruların toplanmasının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen sonuçların açıklanmamasının umutsuzluğa sebep olmaması nedeniyle bir an evvel sonuçların açıklanmasının gerektiğini belirten Yeşil, “Bölgede işsizliğin azalması, yatırımların önünün açılabilmesi ve Cazibe Merkezleri Programına umut bağlamış yatırımcının umutlarının kırılmaması için bir an önce cazibe merkezi projelerinin açıklanması gerekiyor” diye konuştu.

“Yatırımcılar beklenti içerisinde”

DOGÜNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç da sonuçların bir an önce açıklanması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bölgede işsizliğin azalması ve yatırımların önünün açılabilmesi için bir an önce Cazibe Merkezi Projelerinin açıklaması gerekiyor. Yatırımcılarımız bu beklenti içerisinde aylardan beridir beklemektedirler. 370 yatırım Başvurusu yapılmış onaylanacak her bir projelerde 300-500 kişi çalıştığını ve bunların ailelerini de hesaplar isek on binlerce kişi aş sahibi olacaktır. Piyasadaki sıkıntının bir an önce giderilip, yatırımcıların önünün açılması istiyor isek bir an evvel projeler açıklanmalıdır.”