Orhan SENCER/İSTANBUL, () - TÜRKİYE Futbol Federasyonu (TFF) tarafından geçen yıl başlatılan "profesyonel hakemlik" uygulaması ile sözleşme imzalayan hakemler, Spor Toto Süper Lig'de bu sezon gösterdikleri kötü performansla büyük eleştiri alırken, Merkez Hakem Kurulu'nu da acil toplantıya götürdü.

Spor Toto Süper Lig'de 6. hafta geride kalırken, Türkiye'nin üst düzey hakemlerinden Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek, Halis Özkahya, Barış Şimşek, Ali Palabıyık, Tolga Özkalfa, Mete Kalkavan, Fırat Aydınus ve Deniz Çoban, görev aldıkları son maçlarda tartışmalı kararlarıyla gündeme geldiler.

Merkez Hakem Kurulu, Trabzonspor-Galatasaray karşılaşmasını yöneten Cüneyt Çakır, Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinde düdük çalan Halis Özkahya ve çizgi hakemi olarak görev yapan Ali Palabıyık, Gençlerbirliği-Beşiktaş maçının hakemi Fırat Aydınus, Kayserispor - Trabzonspor karşılaşmasın hakemi Hüseyin Göçek, Fenerbahçe-Bursaspor maçındaki yönetimiyle eleştirilen Barış Şimşek, Sivasspor-Osmanlıspor maçını yöneten Tolga Özkalfa, Galatasaray-Mersin İdmanyurdu karşılaşmasında düdük çalan Mete Kalkavan ve son olarak Kasımpaşa-Çaykur Rizespor maçındaki hataları ve sonrasında canlı yayında özür dilemesiyle gündeme oturan Deniz Çoban, kulüpler ve taraftarlar tarafından büyük tepki çekerken, Merkez Hakem Kurulu da bu isimlerle ilgili olağanüstü toplanmaya başladı. Toplantılarda, bu üst düzey hakemlerin yaptığı hataların nedenleri ve çözüm yolları konuşuluyor.

GÜNDEMDEKİ 8 İSİM PROFESYONEL HAKEM

TFF tarafından geçen yıl başlatılan "profesyonel hakemlik" uygulamasıyla kadrolu hakem olan 9 isimden 8'i, yönetimleriyle eleştiri oklarının hedefi oldu. Profesyonel hakemlerden Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek, Mete Kalkavan, Ali Palabıyık, Barış Şimşek, Tolga Özkalfa ve Halis Özkahya, gösterdikleri kötü performansla gündeme otururken, profesyonel hakemlerden sadece Bülent Yıldırım'ın adı geçmedi. Bu arada Fırat Aydınus dışındaki diğer tüm profesyonel hakemlerin FIFA kokartları da bulunuyor.

Ayrıca tartışmalı kararlarla gündeme gelen Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Barış Şimşek bu sezon Spor Toto Süper Lig'de 3'er maçta görev alırken, Hüseyin Göçek, Mete Kalkavan, Ali Palabıyık, Tolga Özkalfa ve Halis Özkahya ise 2'şer maç yönettiler.

GÖZLER GENÇ HAKEMLERE ÇEVRİLDİ

Göreve geldiği günden beri genç hakemlerin gelişimi üzerine yoğunlaşan Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, dün de Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde genç hakemlerin yer aldığı seminere bizzat katıldı. Müftüoğlu'nun, Türkiye'nin üst düzey hakemlerinin kötü performansları nedeniyle düşük not almalarının ardından ceza sistemi uygulamasını sürdürerek, bu hakemlerin yerine genç hakemleri görevlendirme düşüncesinde olduğu öğrenildi. Üst düzey hakemlerin "dinlendirilme" sürecinde, Serkan Tokat, Serkan Çınar, Suat Aslanboğa, Deniz Ateş Bitnel, Halil Umut Meler ve Abdülkadir Bitigen isimlerin ön plana çıkması bekleniyor.