Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2014’de Rusya ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyüyeceğini açıkladı.

Rusya ve Avusturya’dan iş dünyasının temsilcileri ile Viyana’da gerçekleşen oturumda konuşan Putin, “Rusya geçen yıl yüzde 1,3 civarında büyüdü. Bu 2012’ye göre düşük bir rakamdı. Ben 2014 için yıl başında ortaya konan rakamların üzerinde bir büyüme göreceğimizi düşünüyorum.” dedi.

Ekonomide ortaya çıkan dinamiklerin çok da kötü olmadığını vurgulayan Putin, “Sanayi sektöründe büyüme yılın ilk beş ayında yüzde 2’yi buldu. 2014’ün ilk çeyreği için tüketici taleplerindeki artış ise yüzde 3,2.” bilgisini paylaştı.

Putin, Dünya Bankası’nın iş yapılabilir endeksinde gelişme sağlanan üç ülkeden birinin Rusya olduğunu, 19 sıra birden ilerleyerek 92’inciliğe yükseldiklerini hatırlattı. Rusya mülkiyet hakkı ile ilgili sözleşmelerin güvenirliliği açısından 17. ve uygulanması açısından da 10. sırada yer alıyor.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, 2008-2009 krizinden bu yana en zor şartlar altında bulunulduğunu, gayri safi milli hasılanın 2014’de yüzde 0,5 büyüyeceğini, sıfır büyüme riski ile de karşılaşılabileceğini ifade etmişti.

Nisan başında Moskova’da düzenlenen ekonomi forumunda konuşan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, “2014 için öngörülen yüzde 1,5-1,8 büyüme rakamlarının gerçekleşmesi artık mümkün değil. Büyük bir ihtimalle büyüme rakamı yüzde 1’in altında olur.” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak Ukrayna krizinde ilerleme sağlanması ve küresel piyasalardan gelen olumlu haberler Rusya ekonomisine olumlu yansıyacağı değerlendiriliyor. Petrol fiyatlarının 100 doların üzerinde seyretmesi de pozitif katkı sağlıyor.