İstanbul, 1 Eylül () - İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ağustos ayında 49.3'e gerileyerek sektörün yeniden bir daralma dönemine girdiğini gösterdi.

Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası için hazırlanan imalat PMI verilerine göre, yeni siparişlerdeki güçlü olmayan daralma sayesinde üretim bir önceki aya göre aynı kalırken, sektörün istihdamı altı yıldır ikinci defa düştü.

Markit'ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye imalat PMI Temmuz ayındaki 50.1 düzeyinden yeniden 49.3 düzeyine gerileyen endeks, daralma anlamına gelen 50'nin altındaki değeri bu yıl altıncı kez almış oldu.

Sektörün aldığı yeni siparişler Ağustos'ta art arda sekizinci defa daralma kaydetti. Yeni siparişler alt endeksi Temmuz ayındaki 49.8 düzeyinden 49.6'ya inerek sipariş hacminde daralmanın zayıf da olsa sürdüğünü gösterdi.

Markit açıklamasında, şirketlerin daralmada, Türkiye'de devam eden siyasi belirsizliğin, siparişler üzerinde baskı yaratmasının etki olduğunu belirttiklerine işaret edildi.
 
Türkiye PMI verilerine göre, ihracat siparişleri ise liranın değer kaybetmesinin verdiği destekle zayıf da olsa artış gösterdi. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi Temmuz ayındaki 47.7 düzeyinden Ağustos'ta 50.4'e yükseldi.

Sektörün üretimi ise birikmiş işlerdeki gerilemeye rağmen Ağustos'ta art arda ikinci defa yatay seyretti. Üretim alt endeksi Ağustos'ta 49.9 değerini alarak Temmuz ayıyla aynı düzyde kaldı.

Sektör imalat kapasitesini yeni siparişlerdeki zayıf seyire göre ayarlamayı sürdürdü. İstihdam Haziran 2009'dan bu yana ikinci defa düşerken, girdi stokları da yedi ayın en sert düşüşünü yaşadı.

Girdi fiyatlarında ise, liradaki değer kaybının etkisiyle 18 ayın en hızlı artışı görüldü. Şirketler girdi fiyatlarındaki artışa paralel olarak fabrika çıkış fiyatlarını artırdı.

İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.