Gülhan DEMİRCİ/MERSİN, () - MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'ndeki antik çağın harikalarından biri olan Soli Pompeipolis'in arkeolojik zenginliğini gün yüzüne çıkarmak için su altında da araştırmalar yapılacak. Yapılacak çalışmalarda, yaklaşık 3 bin yıllık antik kentin karadaki kazılarından daha fazla eserin su üstüne çıkarılması bekleniyor.
Su altındaki binlerce yıllık tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılması için Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan ve kazı çalışmalarını yürüten 9 Eylül Üniversitesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, Silifke Yeşilovacık'ta demirli Selçuk Üniversitesi Sualtı Kazı ve Araştırma Gemisi'ni ziyaret etti. Ziyarette, UNESCO ile birlikte çalışan geminin ekibinden önümüzdeki yaz çalışma programına Soli'nin dâhil edilmesi istenildi.
ROMA DÖNEMİNDE ÖNEMLİ BİR LİMAN
Ziyaret sonunda bir değerlendirme yapan Başkan Tarhan, Roma döneminin en önemli liman kentleri arasında gösterilen Soli Pompeipolis'te 1999 yılından beri karada sürdürülen çalışmaların önümüzdeki yıl su altında da yapılması için gemi ekibiyle yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini belirterek, "Gerekli girişimlerde bulunulacak. Önümüzdeki yıl muhtemelen böyle bir çalışmaya başlamış olacağız. Soli Antik Kenti için yapılan çalışmaların hem ülkenin hem de dünyanın kültürel mirasına önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz" diye konuştu.
DEPREMDE SULAR YUTTU
Prof. Dr. Remzi Yağcı ise, M.S. 2'nci yüzyıldan kalma limanın deniz altındaki tabanını açığa çıkarmak üzere çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Kentin M.S. 525 yılında yaşanan bir depremle su altında kaldığını aktaran Prof.Dr. Yağcı, kuruluşundan bu yana bir liman kenti olan Soli'nin çeşitli dönemlere ait çok sayıda batığa ev sahipliği yaptığına dikkati çekti. Antik kentin, Klikya arkeolojisine kazandırdığı çok önemli zenginliklerin olduğunu ifade eden Prof.Dr. Yağcı, "Ayakta kalan az miktardaki toprak üstü varlıkları ve limanıyla, dünyada benzerine az rastlanan bir özellik taşıyan Soli Pompeipolis'te limanın mimari yapısının açığa çıkarılması için su altında çalışmalar yapmak üzere projeler yürütüyoruz" dedi.
RODOS KORSANLARI KURDU
Soli, Mersin'in 10 kilometre batısında, Mezitli sınırları içinde bulunuyor. Soli'nin M.Ö 700 yılında Kıbrıs üzerinden Anadolu'ya geçen Rodos korsanları tarafından kurulduğu sanılıyor. Söz konusu dönemde önemli bir liman kenti olan Soli, M.Ö.78 yılında Pompe kumandasındaki Roma İmparatorluğu ordusunun eline geçti. Bu tarihten sonra şehir, kumandan Pompe'nin adı dolayısıyla Soli Pompeipolis olarak anıldı.
Güney-Kuzey yönlü iki kapısı arasında iki yüz sütun bulunan Soli Pompeipolis, dönemin parlak şehirlerden biri olarak dikkat çekiyordu. Günümüzde yapılan kazı çalışmaları, kentin M.S. 525 yılındaki depremle yıkıldığını ortaya koydu.

FOTOĞRAFLI