Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Kuzey Irak’a uygulayacağı yaptırımlar başta olmak üzere, parti politikaları konusunda bakan, milletvekili ve teşkilatları ‘söylem birliği’ konusunda uyardı. Erdoğan’ın başkanlığında önceki gece yapılan 

AK Parti MKYK toplantısında, son günlerde Kuzey Irak’a yönelik uygulanacak yaptırımlar başta olmak üzere, bakanlar, milletvekilleri ve teşkilatlardan gelen farklı açıklamalar masaya yatırıldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin geçmişte Rusya ile yaşanan krizi hatırlatarak “Kuzey Irak konusunda aynı yanlışı yapmamızı uygun görmüyorum. Kuzey Irak’ta ticaretle ve gümrük kapıları ile ilgili bir talimat yok” şeklindeki sözleri gündeme geldi. Ayrıca AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun Kuzey Irak referandumuna karşı çıkılmasını yanlış bulduğuna yönelik sözleri değerlendirildi. Ensarioğlu’nun bu sözlerinin ‘Kişisel’ olduğu ve partiyi bağlamayacağı tespiti yapıldı.

BÜTÜN SEÇENEKLER GÜNDEMDE

MKYK’da Cumhurbaşkanı’nın, Kuzey Irak konusunda Türkiye’nin bir planının olduğunu, İran ve Irak’la ortak hareket ederek bu planın aşama aşama devreye gireceğini söylediği öğrenildi. Erdoğan’ın “Tüm seçenekler gündemde. Kesinlikle ‘Şunu yapmayız’ diyeceğimiz bir şey yok. İran’a yapacağımız ziyarette de bu seçenekleri görüşeceğiz. Zaten alt düzeyde heyetler atılacak adımlar konusunda çalışmalarını sürdürüyor” dediği ifade edildi. Erdoğan,  Kuzey Irak referandumu ve bu ülkeye uygulanacak yaptırımlar konusunda büyün AK Partililerin, hükûmetin söylemlerine göre konuşması gerektiğini belirterek, hükûmet politikalarından farklı söylemlerin Türkiye’nin çıkarlarına uygun olmayacağını kaydetti.

Kaynak:Gazetevatan