Çocuk sahibi olanlara devlet doğum yardımı, süt parası ve rapor parası olarak 4.521 lira ödüyor. Çocuk sayısı üçe çıktığında yardım rakamı ise 14 bin lirayı buluyor
Meclis'te kabul edilen Torba yasayla, 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında doğan çocuklar için anneye doğum yardımı ödemesi yapılıyor. Buna göre; tüm annelere şartsız olarak ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor. Doğum yardımı ödemeleri yurtdışındaki Türk vatandaşlarına da ödeniyor. Doğum yardımı 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında doğan çocuklar için yapılıyor. Doğum yardımı canlı doğan her çocuk için 'bir defaya mahsus' ödeniyor. Doğum yapan kadınlara doğum yardımının yanında 'emzirme ödeneği' ya da 'süt parası' adıyla ayrıca bir ödeme daha yapılıyor. Doğum yardımı almak, süt parası almaya engel teşkil etmiyor. Süt parası 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere '122 lira' olarak uygulanıyor. Kadına sağlanan haklar doğum ve süt parası ile de sınırlı değil. Sosyal güvenlik kapsamında kadınlara 'geçici iş göremezlik ödeneği de (rapor parası)' veriliyor. Bu ödenek kişinin çalışmasına engel bir hastalık, kaza veya hamilelik gibi bir durum ortaya çıktığında bu süre için belirli oranda gelir güvencesi sağlıyor.

RAPORA GÖRE PARA
Doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün (çoğul gebelikte 18 hafta) izin veriliyor. Geçici iş göremezlik ödeneği için doğumdan önceki bir yıl içinde en az '90 gün sigorta primi' ödenmiş olmalı. Asgari ücretle çalışırken hamilelik ve doğum nedeniyle bu yıl 16 hafta izin kullanan sigortalı kadın 4099 lira iş göremezlik ödeneği alacak. Ödemeler PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılıyor. Tüm ödemeleri alan anneye ilk çocukta en az toplam 4521 lira ödenecek. 3 çocuğu olanın alacağı destek 14 bin liraya ulaşıyor.

Haber7