“Müzeler Kenti” olarak anılan Gaziantep’te Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki 9 müze, 3 buçuk yıl içerisinde 1 milyon 739 bin ziyaretçiyi ağırladı.

Gaziantep’teki Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi, Ali İhsan Göğüş Müzesi ve Gaziantep Araştırmaları Merkezi, Atatürk Anı Müzesi, Oyun ve Oyuncak Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi, Kendirli Gazi Kültür Merkezi, 15 Temmuz Demokrasi Müzesi ile Hamam Müzesi yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğradı. Belediye bünyesindeki bu 9 müze Fatma Şahin’in görev yaptığı 3 buçuk yıl içerisinde toplamda 1 milyon 739 bin kişi ağırladı.

Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçi ağırlayan Büyükşehir müzeleri, bunun yanı sıra Gaziantep’te merkez ve ilçelerde bulunan okullara yönelik yapılan projeler ile binlerce öğrencinin müzelerle buluşmasını sağladı.

Büyükşehir Belediyesi müzelerinde, Gaziantep’in tarihi, mutfak kültürü, gelenek ve görenekleri, hamam kültürü, turistik ve mimari değerleri, Gaziantep savunması, abide şahsiyetler, Atatürk’ün Gaziantep’e gelişi gibi şehrin kimliğini oluşturan önemli olaylar, etnografik eserler, rölyef, mankenler, görsel sunumlar ve kiokslar ile teşhir ediliyor.

Bunun yanı sıra, Türkiye’de dört oyuncak müzesinden birisi olan Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde ise 1700-1990 yıllarına ait el yapımı oyuncakların yanı sıra serilerinin ilk üretimi çizgi film, sinema filmi ve masal karakterlerinin oyuncakları ile dünya çocukları temalı gizemli bir mağara bulunuyor.

Fatma Şahin döneminde 3 müze yapıldı

Gaziantep’i müzeler kenti yapma doğrultusunda büyük çaba sarf eden Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin döneminde Türkiye’nin ilk demokrasi müzesi olan Gaziantep 15 Temmuz Demokrasi Müzesi, Türkülere konu olan hamam kültürünü gelecek nesillere aktarması hedeflenen Hamam Müzesi ve Türkiye’nin ilk Zooloji ve Doğa Müzesi hizmete açılırken, yeni Gaziantep Kahramanlık Panoramaması ve Müzesi’nin inşası sürüyor.

Fatma Şahin döneminde projesi hazırlanan Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini yakan şehrini, milletine, bayrağına olan bağlılığın verdiği güç ve azimle işgal kuvvetlerinden kurtaran, kahramanca verdikleri bu mücadeleyi gelecek nesillere aktaracak olan, “Gaziantep Kahramanlık Panoraması ve Müzesi, Gaziantep ve çevre illerdeki yaşayan insanlar için de büyük önem taşıyor. 12 bin metrekare bir alan üzerinde kurulan, 12 m yüksekliğinde ve 113 m uzunluğunda panoramik bir yağlı boya çalışmasıyla dünyada bir ilk olacak müzede, diorama kısımları ve osyal donatı bölümleri de yer alacak.