Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz’a "kontrollü darbe" diyenlere, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar tarafından kaleme alınan, hain darbe girişimi sırasında TBMM’de yaşananların milletvekillerinin ağzından anbean anlatıldığı "Gazi Meclis’te O Gece" isimli kitabı okumalarını tavsiye etti.

15 Temmuz destanının 1. yıl dönümünde hem İstanbul hem de Ankara’da gerçekleştirilen programlara katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbeci hainler tarafından bombalanan Meclis’te yaptığı konuşmada, 15 Temmuz için "kontrollü darbe" diyenlere, Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın yazdığı, ’Gazi Meclis’te O Gece’ kitabını adres gösterdi. Erdoğan, "15 Temmuz bir tiyatrodur’ diyenler, o gece burada yaşananları farklı partilere mensup milletvekillerinin ağzından anlatan Meclisimizin yayınladığı Gazi Meclis’te O Gece kitabından en ince detayına kadar öğrenebilirler" dedi.

Milletvekillerinin gözüyle Meclis’te yaşananlar

AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 15 Temmuz günü akşam saatlerinden 16 Temmuz sabahına kadar geçen süreyi ve bir akış şeması içeren 703 sayfalık kitabı, o gece Meclis’te bulunan farklı partilerden milletvekilleri ile röportaj yaparak hazırladı. 106 milletvekiline 12 maddelik soru gönderen Ünüvar, isteyen milletvekilleri ile bizzat röportaj yaptı. Bazı milletvekilleri soruları yazılı olarak cevaplarken, bazıları ise ses kaydı gönderdi.

AK Parti’den 64, CHP’den 8, MHP’den 4 olmak üzere toplamda 76 milletvekilinin cevaplarından oluşan "Gazi Meclis’te O Gece" isimli kitapta, milletvekillerinin darbe girişimini nasıl, nerede, ne zaman öğrendikleri, Meclis’e nasıl geldikleri yer alırken; Meclis’te o gece neler yaşandığı 76 farklı isim tarafından dakika dakika anlatılıyor. Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın röportaj yaptığı isimler arasında, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkan Vekilleri İlknur İnceöz ve Mehmet Muş, CHP Grup Başkan Vekilleri Levent Gök ve Özgür Özel ile MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay da bulunuyor.

O gün Meclis’te bulunan milletvekillerinin sosyal medya paylaşımlarının yanı sıra "karekod" uygulamasıyla cep telefonlarından fotoğraf ve dokümanların yanında ilgili videolara da ulaşılabilen kitapta; milletvekillerinin darbe girişimini nasıl, nerede, ne zaman öğrendiği ve Meclis’e hangi şartlarda geldikleri birinci bölümü; Meclis bahçesine girmelerinden itibaren Genel Kurul Salonu’nun bombalanmasına kadarki süreç ikinci bölümü; bombalanmayı müteakip sabah saat 08.00’a kadar devam eden süreç üçüncü bölümü; TBMM’nin uğradığı saldırının yurt içi ve yurt dışı heyetler nezdindeki yansımaları ise dördüncü bölümü oluşturuyor.

"Gazi Meclis’te O Gece tarihe not düşmek adına yazıldı"

AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, "Gazi Meclis’te O Gece" kitabının, 15 Temmuz gecesi Meclis’te yaşananları tarihe not düşmek adına, bizzat yaşayanların gözüyle kaleme alındığını belirterek, "Kitabı hazırlamak ve yazmak için çok çalışılmış olsa da bir yönüyle eksik kaldığını belirtmek durumundayız. Başlangıcı karanlık ama sonu aydınlık o günün yaşandığı tek mekan TBMM değildi, o anları yaşayan milletvekilleri de sadece o gece Meclis’te bulunanlardan ibaret değildi. O gece Türk milleti tarih yazdı, istedim ki tarih de bu aziz milleti yazsın" dedi.

"Ölümü kendi içimizde öldürerek bu yola çıktık"

15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında TBMM’de yaşananların dakika dakika anlatıldığı "Gazi Meclis’te O Gece" isimli kitapta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ön sözü de yer alıyor.

"Millete hizmetin, her türlü tehlikeyi göze almak anlamına geldiğinin idrakiyle, ’ölümü kendi içimizde öldürerek’ bu yola çıktık. Karşılaştığımız tüm engellemelere, yaşadığımız tüm haksızlıklara rağmen, şiddeti dışladık, siyaseti yegane mücadele yöntemi olarak savunduk" ifadelerini kullanan Erdoğan, kitabın ön sözünde şunları kaydetti:

"15 Temmuz’da, dışarıda millet, Meclis içinde ise vekilleri, milli irade hırsızlarına karşı cesur bir mücadele verdiler. Darbe girişiminin yapıldığı bir gecede TBMM’nin kapılarının açılması, ışıklarının yanması, milletvekillerinin akın akın Genel Kurula koşması, millete azim ve cesaret verirken, darbecilere korku salmıştır. Bu manzara karşısında çılgına dönen darbeciler, tam da hainlere, tam da işgal kuvvetlerinin milis güçlerine yakışır şekilde, milletin Meclisini, gazi Meclis’i bombalama cüretini göstermiştir. Tehditler ve bombalama şeklinde sergilenen şiddet, milletin de vekillerinin de çelikten iradesini kıramamıştır. Meclis ve milletvekilleri, halkıyla birlikte cesaretle direnmek suretiyle darbe girişimini başarısızlığa uğratmışlardır. Nasıl ki açılışından 96 yıl sonra bile TBMM’nin Kurtuluş Savaşı’ndaki kahramanlığını unutmuyor ve unutturmuyorsak, ikinci kez gazi olan Meclisimizin 15 Temmuz kahramanlığını da asırlar boyu unutturmayacağız."

"Biz Türkiye’yiz. Ne böldürürüz, ne bölebilirler"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman da ön sözünde, 15 Temmuz’un, milletin kendi güvenliği için emanet ettiği tankları, uçakları kendi halkının üzerine sürmekten ve hunharca bombalamaktan imtina etmeyen bir grup "üniformalı terörist"in darbe girişimi olduğunu ifade etti.

15 Temmuz’un sadece bir darbe girişimi değil, aynı zamanda ülkeyi işgal hareketi olduğuna dikkati çeken Kahraman, şu ifadeleri kullandı:

"Milli iradeye konulmak istenen ipoteğe itiraz ederek ikinci defa Meclisimiz gazilik payesini hak etti. 15 Temmuz’dan çıkarılacak çok ders var. Türkiye’miz ve milletimiz, içeriden ve dışarıdan büyük tehditlerle, huzur ve güvenliğini bozarak kalkınmasını engellemek isteyen şer güçlerle karşı karşıyadır. Biz şanlı bir tarihin ve misyonun sahibiyiz. Biz Türkiye’yiz. Ne böldürürüz ne bölebilirler. Ay yıldızlı bayrağımız altında; tek millet, tek devlet, tek vatan şuuru izinde olduğumuzu bütün dünyaya haykırıyoruz. Bu ülkede darbe yapmayı düşünenler artık bir değil, bin defa düşünmek zorunda olacaklar."

"Adeta istiklalimizi yeniden kazandık"

Başbakan Binali Yıldırım ise ön sözünde 15 Temmuz’da doğrudan milletin iradesini hedef alan bir darbe teşebbüsüne şahit olunduğunu belirtti.

"O gün, milletçe, ülkemizi işgal edilebilir hale getirmek niyetiyle girişilmiş bir darbe girişimini boşa çıkarmakla kalmadık, adeta istiklalimizi yeniden kazandık" değerlendirmesinde bulunan Yıldırım, Türkiye’nin hukukuna, seçilmiş hükümetine ve milli iradesine sahip çıkan milletin, o gece meydanlara koşarak hükümetin yanında yer aldığını ve eşsiz bir demokrasi destanı yazarak karanlık geceyi ülke için aydınlık bir sabaha bağladığını kaydetti.