Bakan Işık, "Terahertz Teknolojisinin Kazanımı Projesi" (TEKAP) hakkında açıklamalarda bulundu. Işık, TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Grubu (SAVTAG) tarafından desteklenen projenin, Milli Savunma Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Uluslararası Yüksek Teknoloji Laboratuvarları ve Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) işbirliğinde geliştirildiğini anlattı.

5,8 MİLYON LİRA HARCANDI
Toplam 5 milyon 831 bin lira bütçeli projenin, yaklaşık 3,5 yıl süren çalışmalar sonunda geliştirildiğini belirten Işık, sistemin yıl sonuna kadar tamamlanarak teslim edilmesinin planlandığını belirtti. Ulusal güvenlik uygulamaları için kritik olan terahertz (elektromanyetik dalga frekansı) teknolojisini milli imkanlarla geliştirmek için yola çıktıklarını belirten Işık, geliştirilen teknolojiyle savunma uygulamalarına yönelik prototipler oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

BOMBALAR UZAKTAN TESPİT EDİLECEK
Proje kapsamında terahertz görüntüleme ve terahertz spektroskopi prototiplerinin hazırlandığını kaydeden Işık, "TÜBİTAK öncülüğünde Türkiye'de ilk kez geliştirilen terahertz görüntüleme sistemiyle sivil ve askeri tesislerin girişlerinde insan üzerinde gizlenmiş tabanca, bıçak, tüfek gibi tehlikeli maddeler 10 metre uzaklıktan tespit edilebilecek. Proje, uzaktan güvenlik kontrolü için adeta devrim niteliğinde" dedi.