İsveç’te ekonomik kriz sonucu işten atılmalar, çocukları ve işten çıkarılan aileleri etkiliyor.

Geçtiğimiz yıl 80 bin kişinin işten çıkarıldığı İsveç’te, önümüzdeki iki yıl içinde 145 bin kişinin daha işsiz kalacağı tahmin ediliyor. İşten çıkarılmalar sadece işini kaybedeni değil tüm aileyi etkilerken, çocuk kuruluşları ailelerin ekonomik durumundan endişe eden çok sayıda çocuğun kendilerini aradıklarını belirtiyor.

Çocuk Esirgeme Kurumu, ekonomik krizin çocuklar üzerinde etkilerini belirleyebilmek amacıyla araştırma yapmayı kararlaştırdı. Kurum yetkilileri, çocukların çok endişeli olduklarını ve tüm aile için sorumluluk hissettiklerini kaydetti. BRİS isimli çocuk hakları kuruluşu yetkilileri de ekonomik krizin baş göstermesinden son ekonomik kaygılarla kendilerine başvuran çocukların sayısında artış görüldüğünü açıkladı.

Psikologlar ise koruma amacıyla durumun çocuklardan gizlenmesine karşı çıkarak, gerçekleri bilmenin çocukların da hakları olduğunu dile getiriyor. İsveç Çocuk Esirgeme Kurumu Çocuk ve Gençlik Kriz Merkezi yetkilileri, yapılan açıklamada, "Çocuklar bizdeki endişeleri hissediyorlar. Her zaman çocukları bilgilendirmek gerekiyor. Bazı durumlarda gerçekleri öğrenmek yatıştırıcı olabiliyor. Çocuklara işsizlik kasasını, işi olmadığı halde ailelerin geçinebileceğini anlatmak gerek" dedi.