Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, ölüm nedenlerinde hızla 1’nci sıraya ilerleyen kanserden korunmanın önemine vurgu yaparak, kanserlerin yüzde 30’unun şişmanlıkla ilişkili olduğunu söyledi. Dr. Tay, sigaradan uzak durun, dengeli beslenin ve hareket edin çağrısında bulundu.
Dünyada 32 milyonu aşkın kişi kanserle yaşıyor, bu rakama yılda 14 milyon ekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yılda 8 milyon insanı öldüren hastalık, 2030 yılında 17 milyon insanın yaşamına mal olacak. Dünya Kanser Günü tüm dünyayı sarsan hastalığa ilişkin konuşan Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, "Kanserden korkmayın, korunun" dedi. Kanserlerin yüzde 30’unun şişmanlıkla ilişkili olduğuna dikkat çeken Dr. Tay, korunmanın en önemli yolunun sigara, aşırı kilo ve hareketsiz yaşamdan uzak durmak olarak açıkladı. Kanserden korunmak için beslenmedeki altın kuralın; sebze, meyve ve tahıl ağırlıklı beslenme tarzı olduğunu kaydeden Dr. Tay, düzenli ve dengeli beslenme ile gün içerisinde yapılacak yürüyüş ve benzeri fiziksel aktivitenin kanserden korumanın yanı sıra yüksek yaşam kalitesini de beraberinde getireceğini söyledi. Günümüzde teknoloji, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, zararlı alışkanlıklar, hava kirliliği ve stresi kansere davetiye çıkaran etkenler olarak gösteren Dr. Tay, "Kanser artık tüm yaş gruplarını tehdit ediyor ve görülme oranları her geçen gün artıyor. Fiziksel ve ruhsal yönden olumsuz etki gösteren kanserle mücadelede önemli bir başka faktör ise erken teşhis. Çünkü erken evrede yakalanan ve doğru yöntemle tedavi edilen birçok kanser türünde artık tam iyileşme sağlamak mümkün" dedi.
Manisa’da 2014 yılında meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerine yönelik tarama programı yürüttüklerini ifade eden Dr. Tay, bunların bir kısmı yılın ikinci yarısında başlatılmasına rağmen 27 bin 361 meme kanseri, 33 bin 832 rahim ağzı kanseri ve 19 bin 783 bağırsak kanseri taraması olmak üzere toplam 80 bin üzerinde tarama yaptıklarını kaydetti. Üç kanser türü için yıllık hedeflerini 300 bin olarak açıklayan Dr. Tay, Manisa’da bir olan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) sayısını 4’e çıkararak, 2015 yılında bu hedefe ulaşmayı amaçladıklarını söyledi. Dr. Tay ayrıca, risk grubundaki kişilerin kanser taramalarını ücretsiz olarak yaptırmak üzere aile hekimlerine başvurmalarını istedi.