Sivas İl Özel İdaresi, tarafından Et Entegre Tesisleri’nin bulunduğu Ulaş Kovalı bölgesine güneş enerjisi elektrik üretim tesisi kurulacak.
Yenilenebilir kaynaklarla elektrik üreterek, dışa bağımlı hammaddelerle elektrik üretmeye alternatif bir sistemi hayata geçirdiklerini belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, “İdaremiz, Ulaş İlçesi Kovalı mevkiinde inşaatı devam eden Et Entegre Tesisleri’nin bulunduğu bölgede güneş ışınlarının geliş acısını dikkate alarak 1 kw güce sahip güneş enerji santrali kuruyor. Temel amacımız yenilenebilir enerji teknolojilerinden faydalanarak kurumumuzun enerji maliyetlerini düşürmektir. Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nin en büyük maliyeti enerji ve personel girdileridir. Kuracağımız güneş enerji santrali ile yaklaşık 600 veya 700 bin TL civarında enerji üretmeyi düşünüyoruz. Elde edeceğimiz bu enerji ile Yıldız Dağı’nda tüketilen enerji maliyetlerini ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca asfalt plenti, parke üretim tesisleri ve Sivas merkezdeki diğer binalarımızda tüketilen elektrik maliyetlerini düşüreceğiz. Bu projeyi hayata geçirerek hem yenilenebilir enerji teknolojilerinden faydalanacağız hem de Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nin enerji maliyetlerini sıfırlayacağız. Diğer yandan da Sivas ekonomisine katkı sağlayarak diğer kurumlara da örnek teşkil edeceğiz.” dedi.
Güneş enerjisini yalnızca Ulaş Kovalı Bölgesi’nde değil, ihtiyaç duyulan her noktada kullanmayı düşündüklerini dile getiren Ayhan, “İdaremizin önemli projelerinden biri de Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin mimari niteliklerini yansıtan İl Özel İdaresi ek hizmet binası yapımı işidir. Bu binada sivil mimarinin yanı sıra akıllı bina sistemi diye tabir edilen teknolojiyi bir arada kullanacağız. İlimize örnek olacak bir eser kazandırıyoruz. Bu binanın çatısına güneş enerji panelleri yerleştirerek bina için gerekli olan enerjiyi bu sistem ile sağlayacağız. Yenilenebilir enerji teknolojisi sistemlerinden elektrik üretme projelerini İdare olarak çok önemsiyoruz. Altınyayla İlçesi’nde faaliyete geçirdiğimiz güneş enerjisi sistemi ile çiftçilerimiz için önemli olan enerji maliyetlerini ortadan kaldırdık. Bundan sonra kurum olarak yenilenebilir enerji sistemlerinden daha fazla faydalanacağız.”diye konuştu.