İYİ Parti İlkadım İlçe Başkanı Av. Burcu Işıtan Satar yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

İYİ  Parti Samsun İlkadım İlçe Başkanı Av. Burcu Işıtan Satar, “Samsun ve çevre iller adına, insanların hayatını ve ulaşım ihtiyaçlarını kolaylaştırmak açısından önemli bir proje olan 'Samsun-Ankara Hızlı Tren Projesinin' yapım aşamalarının ve tamamlanmasının sürekli ertelenişi ve bu hususta verilen sözlerin yerine getirilmemesini bütün kamuoyuyla birlikte endişeyle takip etmekteyiz.

Aşağıda örnekleri verileceği üzere, çeşitli medya kanallarında, projenin bitiş tarihiyle ilgili yetkili kişilerin yapmış olduğu açıklamalar ve verilmiş olan sözlerin hiçbirinin yerine getirilmemesi, başta Samsun halkı olmak üzere bütün kamuoyunun bu projeye olan saygısını, gerçekleştirileceğine dair olan inancını kaybetmesine sebep olacaktır. Samsun halkını ve kentin geleceğini, ekonomisini ilgilendiren tüm konuların ve verilen sözlerin takipçisi olan bir siyasi parti olarak, bu konunun da takipçisi olduğumuz bilmenizi isteriz.” diyerek bu hayati konunun muhataplarına sorularak kamuoyunun aydınlatılmasını amaçladıklarını bildirdi.

Başkan Satar, yine başvuru dilekçesinde 2017 yılından bugüne kadar eski Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin’den tutun da Ulaştırma Bakanlığı’nın açıklamalarına kadar, ilgili kurum ve yetkililerin bir yere varmayan açıklamalarına da yer verdiklerini belirtti.

4982 Sayılı Kanun Madde 4,5 ve 6 uyarınca 7 gün içerisinde yazılı olarak cevaplandırılması talep edilen başvuru dilekçesinde ;

4982 Bilgi Edinme Hakkı Kanunu Madde 1’de “Bu Kanunun amacı; demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.” Madde 4/1'de herkesin bilgi edinme hakkına sahip olduğu Madde 5/1'de de kurum ve kuruluşların her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idarî ve teknik tedbirleri almakla yükümlü olduklarını söyleyerek “Söz konusu kanun uyarınca bilgi edinme hakkımızı, 'Samsun-Ankara Hızlı Tren Projesinin' gidişatı ve sürekli ertelenişi hakkında elle tutulur bilgiler almak amacıyla kullanıyoruz.” diyerek, konunun takipçisi olacaklarını ve gelen cevaba göre kamuoyunu bilgilendireceklerini ifade ettti..

İYİ Parti İlkadım İlçe Başkanı Av. Burcu Işıtan Satar, başvuru dilekçesinde şu soruları yöneltti:

-Samsun-Ankara Hızlı Tren Projesi'nin yapımı hangi aşamadadır?

-Samsun-Ankara Hızlı Tren Projesi'nin net olarak bitiş tarihi ne zamandır?

-Samsun-Ankara Hızlı Tren Projesi'nin net olarak vatandaşın kullanabileceği şekilde hizmete açılış tarihi nedir?

-Projenin başlangıcından bu yana, yapımı için verilen tarihlerin sürekli olarak sarkmasının nedeni nedir?

-Kurumunuz ve yetkililer projenin bitimi için yerinde ve net tarihler vermek yerine neden altı dolu olmayan varsayım şeklinde tarihler verilmektedir?

İlçe Başkanı Av. Burcu Işıtan Satar gelinen aşamada;

“Ancak T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü bu dilekçemizi de yasak savma kabilinden “4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu kapsamında ilgili dilekçeniz incelenmiştir. Ankara-Samsun arasında hızlı tren bağlantısının sağlanması amacıyla teşekkülümüzce Kırıkkale(Delice)-Çorum-Samsun Hızlı Tren Projesi etüt-proje çalışmalarına devam edilmektedir. Söz konusu etüt-proje işinin 2022 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.” Şeklinde cevaplandırıldığını belirtmiştir.

Tüm bu açıklamalardan sonra İlçe Başkanı Av. Burcu Işıtan Satar:

“Hali hazırda, seneler boyunca vermiş olduğu sözlere göre bu güne kadar şehrimize kazandırılmış olması gereken hızlı trenin projesinin bile yapılamadığı anlaşılmaktadır. Kolayca anlaşılabileceği üzere şehrin ekonomisi ve gelişimi için çok önemli ve gerekli olan bu proje de, bir çok benzeri gibi AKP iktidarının Samsun’a ve Samsunluya verdiği ancak yerine getirmediği boş vaatlerinden birisi olarak tarihin tozlu sayfalarında yerini almış bulunmaktadır. 

Bizler fikri takibin önemini çok iyi bilen bir teşkilat ve siyasi partiyiz. Bilinmelidir ki, Samsun’un, Samsunlunun yararına olan tüm girişimleri destekleyerek, verilen ancak yerine getirilmeyen tüm sözler için de kamuoyu oluşturarak Samsun’un geleceği için var gücümüzle çalışmaktayız. Nisan 2022 tarihinde yaptığımız başvurumuz ve kamuoyu oluşturma çabalarımız, Samsun’un sivil toplum kuruluşlarından, güzide basınından tutun da ulusal medyaya kadar uzanmış olmasına rağmen; bu konuda ne Samsundaki iktidar partisinin, ne de ortağının siyasi temsilcilerinden en ufak bir ses veya çabayı o günde görmedik, bu gün de görmemekteyiz.

Görünen o ki, devri iktidarının sonuna gelen AKP hükümetinden sözlerini tutmasını beklemenin bir önemi kalmamıştır. Halkın faydasına olacağını düşündüğümüz bu projenin de İYİ parti iktidarına nasip olacağı anlaşılmıştır.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.