ÇORUM (AA) - Çorum'un Osmancık ilçesinde polis tarafından yakalanan ve ilçedeki spor salonunda misafir edilen 237 kaçak göçmenin ihtiyaçları, ilçe halkı tarafından gideriliyor.

Osmancık D100 karayolundaki Arafet Tepesi mevkisinde 3 gün önce yakalanan ve çoğunluğu Afganistan, diğerleri Gürcistan, Pakistan ve Azerbaycan uyruklu kaçaklar, İlçe Göç İdaresi Müdürlüğünce işlemleri tamamlanana kadar ilçedeki spor salonunda misafir ediliyor.

Yiyecek ihtiyaçları Osmancık Belediyesi ile hayırsever vatandaşlar ve esnaf tarafından karşılanan kaçak göçmenler, Osmancık Devlet Hastanesinde doktorlar tarafından sağlık kontrolünden geçirildi.

Göç İdaresince yapılan incelemede, herhangi bir suça karışmadıkları ve ülkelerinde aranmadıkları tespit edilen yabancılara "Geçiçi seyahat belgesi" düzenlendi, Türkiye'de kalmak isteyenlerin başvuruları alındı.

Grupta yer alan 26 çocuk da daha sağlıklı ortamda barınmaları amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünce ilçedeki bir yurda yerleştirildi.

Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, AA muhabirine, gerek belediye gerekse ilçe halkı olarak göçmenlere sahip çıktıklarını söyledi.

Kaçakların yakalandıkları ilk günden itibaren temel ihtiyaçlarının belediye tarafından karşılandığına dikkati çeken Karataş, "İlk etapta su ve yiyecek ihtiyaçlarını giderdik. Çocuklar için süt ve bez yardımı yaptık. Milli Eğitim Müdürlüğünce battaniye dağıtıldı. İşlemleri tamamlanana kadar her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz." dedi.

- "Türk halkına teşekkür ediyoruz"

Hayırseverler tarafından yiyecek yardımının yanı sıra giyecek yardımı da yapılan kaçaklar, kendileriyle yakından ilgilenen yetkililer ile vatandaşlara teşekkür etti.

Göçmenler arasında yer alan Afganistan uyruklu Şükürüllah Abdurrahim, 200'den fazla kişi ile yola çıktıklarını, iş bulmak için Avrupa'ya gitmek istediklerini söyledi. Abdurrahim, yakalanmalarının ardından 3 gündür Osmancık'ta olduklarını söyledi.

Spor salonunda konakladıklarını, tüm ihtiyaçlarının karşılandığını vurgulayan Abdurrahim, "Buradakilere ve Türk halkına teşekkür ediyoruz. Suyumuzu, yemeğimizi, terliğimizi, elbisemizi hepsini verdiler. Allah razı olsun. Allah bu ülkenin başına bela vermesin. Hepsine teşekkür ediyorum. Türkçe bilmeyen arkadaşlarımız da kendi dillerinde sürekli teşekkür ediyor." ifadesini kullandı.

Osmancık D100 karayolunda seyreden bir tır, Arafet Tepesi mevkisinde polis ekiplerinin "dur" ihtarına uymayarak kaçmış, tır şoförü A.K, yaklaşık bir kilometre sonra tırı yol kenarına park ederek bölgeden uzaklaşmıştı. Tırın dorsesindeki çok sayıda kaçak yakalanmıştı.