Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi tarafından düzenlenen konferansta, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) Strateji ve Teknoloji Yönetimi Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, havacılıkta Ar-Ge ve millileşmeyi anlattı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) hakkında bilgi vererek konferansa başlayan Strateji ve Teknoloji Yönetimi Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, “Küresel bir marka olma yolunda hızla ilerleyen TUSAŞ’ın ana faaliyet alanı, yüksek teknolojili olarak tanımlanan az sayıdaki sanayiden biri olan ve sürdürülebilir Ar-Ge gerektiren havacılık ve uzay sanayidir. TUSAŞ’ın, teknoloji stratejisi ise küresel ölçekte sürdürülebilir rekabetçi avantaj sağlaması için özgün ürünlerin geliştirilmesi ve sanayinin gelişimine öncülük etmektedir” dedi.

“Milli helikopterimizin ilk uçuşunu Eylül ayında gerçekleştireceğiz”

Önemli projeleri hayata geçirmek için uğraştıklarını belirten Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, “Milli savaş uçağımız olan F16’larla ilgili birçok yenilik yapıyoruz. Ama 2040 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinden çıkacak. Yerlerini kendi milli savaş uçağımız TF-X alacak. Dünyada bu uçağı yapan çok az ülke var. Çok önemli bir projeyi hayata geçirmek için uğraşıyoruz. Kendi milli helikopterimizin ilk uçuşunu Eylül ayında gerçekleştireceğiz. 2 mürettebatlı ve 12 yolcu kapasiteli helikopterimizin motoru dışındaki bütün aksamlarını biz yapıyoruz. 1000 adet üretilecek olan helikopterimiz tarihimizi değiştirecek. Skorsky helikopteri de tamamen yerlileştirmek için çalışıyoruz. Helikopterin bütün parçalarını değiştiriyoruz. On yıllık olan projemizde 109 tane helikopter üreteceğiz” ifadelerini kullandı.

“Millileşmek istiyorsanız Ar-Ge yapmalısınız”

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) Strateji ve Teknoloji Yönetimi Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk konuşmasına söyle devam etti: “Millileşmek istiyorsanız Ar-Ge yapmalısınız. Millileşmenin olmazsa olmazı Ar-Ge, Ar-Ge’nin de olmazsa olmazı üniversitedir. Bu halkalar sağlam bir şekilde olmalıdır. Tam bağımsız olmak istiyorsanız güçlü bir sanayi, güçlü bir savunma sanayisi ve güçlü bir ekonominiz olması gerekiyor. Paranız, silahınız yoksa ne gücünüz vardır nede tam bağımsızsınızdır. Çünkü her şeyi dışarıdan alıyorsanız bağımlısınızdır. İthalat ve ihracat dengesini sağlamak için yüksek teknoloji üretmek zorundayız. Bunun için çalışmalıyız. İşte, millileşme budur. Ulusal hedeflere uygun yol haritalarının da mutlaka oluşturulmalıdır. Milli Ar-Ge’ye önem vererek ulusal savunma sanayi altyapısı güçlendirilmelidir. TSK ve diğer kuruluşların modernizasyon ihtiyaçlarının karşılanması ve temininde güçlük çekilen teknolojileri geliştirebilme ve dışa bağımlılığında azaltılması son derece önemlidir. İleri teknolojiler milli olarak geliştirilebilmesi halinde savunma ihtiyaçları yerli kaynaklardan karşılanabilir. Ar-Ge’yi bir yatırım aracı olarak görmelisiniz. Yeni bilgi, yeni teknoloji, ürün geliştirme ve yeni yetenekler kazanmak için araştırma ve geliştirmeye önem verin.”

Konferansın sonunda Başkan Yardımcısı Mevlüt Aydın, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) Strateji ve Teknoloji Yönetimi Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk’e hediye takdim etti.