İZMİR'in Ödemiş İlçesi Birgi Mahallesi'nde, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan en önemli eserlerden biri, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii'nin duvarındaki 250 yıllık saat oldu. Birgililer saati özenle koruyor.
Birgi Mahallesi'nde, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii minberinin yanındaki duvarda asılı duran 250 yıllık saat, Osmanlı tarihine ait sayılı eserlerden biri olarak kabul ediliyor. Eski Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, caminin tarihsel açıdan önemli bir birikime sahip olduğunu söyleyerek, "Kasası gül ağacından yapılan, 2 buçuk asırlık bu saate paha biçilemiyor. Saatin sarkacının beş çeşit Osmanlı armasından biri olduğunu öğrendik. Saatin üzerinde, imalatçı İzmirli Rumlardan Samria G.A Anghelidak'ın adı yazıyor. Birgililer olarak, bu güzel eseri camiimizle birlikte gözümüz gibi koruyoruz" dedi.
1312 yılında yapılan tarihi Aydınoğlu Mehmet Bey Camii'nin güney cephesindeki duvarında bir aslan heykeli bulunduğunu anlatan Şener, heykelin özellikle dışarıdan gelen yerli yabancı turistlerin dikkatini çektiğini dile getirdi. İslam mimarisinde özellikle ibadet yerlerine heykel yapılmasına sıcak bakılmadığını vurgulayan Şener, burada Arkaik dönemden kalma bir heykel bulunduğunu söyledi. Şener, M.Ö. 1500 yılında Lidyalılardan kalma bu mermer heykelin, yerden yaklaşık 2 buçuk metre yükseklikte konumlandırılarak, Aydınoğlu Beyliği'nin gücünü ve hükümdarı Mehmet Bey'in erkini sembolize ettiğini ifade etti.

FOTOĞRAF