İZMİR'de, henüz 2.5 yaşında olmasına rağmen, her biri 4 santim olan taşlar nedeniyle her iki böbreği iflasın eşiğine gelen Emine Zehra Düzgün, annesi Mualla Düzgün'ün şüphesi ve ısrarlı takibi sayesinde farkedilen bu rahatsızlığından operasyonla kurtulup, sağlığına kavuştu.
Doktor kontrollerini aksatmamasına rağmen, böbreklerinde taş geliştiği fark edilmeyen minik Emine Zehra'nın huzursuzluğu, annesinin dikkatini çekti. Özellikle sık sık idrar yapmasından şüphelenen anne Mualla Düzgün, çocuk doktoruna giderek şüphelerini paylaştı. Bunun üzerine çekilen filmde küçük kızın her iki böbreğinin içinin adeta taşla dolduğu tespit edildi. Şifa Üniversitesi Hastanesi'nde Yrd. Doç. Dr. Hakan Öztürk tarafından mini perkütan nefrolitotomi yöntemiyle kırılan böbrek taşlarından kurtulan minik Emine Zehra için ağrısız sızısız bir hayat başladı.
KARIN AĞRISI VE SÜREKLİ HUZURSUZLUK
Küçük hastasıyla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Hakan Öztürk, "Minik Zehra, doğduğundan beri aralıklı olarak karın ağrısı ve huzursuzluk yaşıyor ve sürekli ağlıyor. Bu şikayetlerle doktora gidildiğinde ilk önce çocuk hastalıkları hekimi idrar yolu enfeksiyonu tanısı koyuyor. Tekrarlayan şikayetleri üzerine hastanemize getirildi. Yapılan ileri analizler sonucunda her iki böbreğinde 4 santim boyunda geyik boynuzu olarak adlandırılan staghorn taş saptandı. Bunun üzerine her iki böbrekteki taşları mini perkütan nefrolitotomi yöntemi ile almaya karar verdik. Bu yöntemde 6 milimetre çapında tek bir delikten böbrek içerisine girilerek böbreğin tümünü dolduran taş lazer ile kırılır. Daha sonra taşlar idrar yoluyla vücuttan atılır. Biz de hastamızın önce sağ böbreğindeki, bir ay sonra da sol böbreğindeki taşları bu yöntemle kırdık. Böbrekleri taşlardan tam olarak temizledik" dedi.
ENFEKSİYON NEDEN OLMUŞ
Bilinenin aksine çocuklarda da böbrek taşına sıklıkla rastlandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Öztürk, böbreklerden çıkan taşların kimyasal analizlerini de yaptırdıklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Öztürk, "Taş kimyasal yapısının özellikle çocuk hastalarda bilinmesi ilerideki yaşantısının taşsız seyredebilmesi için oldukça önemlidir. Yaptığımız taş analizinde magnezyum amonyum fosfat ve karbonat apatit diğer bir değişle enfeksiyon taşı saptadık" diye konuştu.
ÇOCUKTA BELİRTİLERİ DEĞİŞİYOR
Çocuklardaki böbrek taşlarının yetişkinlere göre farklı belirtiler verdiğini de vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Öztürk, "Çocukluk dönemi taş hastalığı erişkin dönem taş hastalığı açısından farklılıklar gösterir. Çocukluk çağındaki böbrek taşları; ani kramp tarzında karın ağrısı, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi taşa özgü olmayan belirtiler gösterir. Erişkinlerde daha çok renal kolik olarak adlandırılan yan ağrısı en önemli belirti olarak kabul edilir. Erişkin grupta daha çok erkeklerde görülmesine karşın, çocuk yaş grubunda kız ve erkek çocuklar böbrek taşına eşit oranda maruz kalır. Tüm taş hastalarının ülkemizde yaklaşık yüzde 17'sini çocuklar oluşturur" dedi.

FOTOĞRAFLI