İZMİR, ()- ALTINORDU, İngiltere merkezli 2'nd Change (İkinci Şans Derneği) ile el ele veren Altınordu, sosyal yönden dezavantajlı çocukları topluma futbolla kazandırmak amacıyla "Give Football A Chance" (Futbola Bir Şans Ver) isimli projeyi hayata geçiriyor.
Avrupa'nın futboldaki en büyük sosyal sorumluluk projesi olarak hazırlanan organizasyonun paydaşları arasında İspanya'dan Athletic Bilbao, Almanya'dan Schalke 04, İngiltere'den Sheffield United, Hollanda'dan Vitesse Arnhem, İsveç'ten Hammarby, Bosna Hersek'ten Sarajevo ve Yunanistan'dan ise Atromitos kulüpleri yer alıyor. Öncelikli olarak, 8 Avrupa ülkesindeki yoksul mahallelerde yaşayan, çoğunluğu göçmen ve spor yapma imkanı bulamayan ya da yetenekleri olduğu halde bir kulübün altyapısına girme şansı bulamamış 11 yaşındaki çocuklar arasında seçmeler yapılacak.
Yüzlerce çocuğun katılacağı elemeler sonucunda 8 ayrı "Give Football A Chance" takımı oluşturulacak. İkinci aşamada bu 8 takım, ülkelerinde yapılacak seçmelerle 16 kişilik kendi 'Give Football A Chance' ekiplerini oluşturacak. Bu ekiplere aylarca sürecek bir programla futbol eğitimleri verilecek. Kendi ülkelerinde mentörlerden ve antrenörlerden kişisel gelişim eğitimleri de alacak çocuklar, son aşama olarak mart ayında İzmir'de biraraya gelecekler.
"Give Football A Chance" takımları, 26 Mart'ta başlayacak U12 İzmir Cup turnuvası dahilinde kendi turnuvalarını oynayacaklar. Eğitimleri yıl boyuna sürecek çocukların gelişimi ise hazırlanacak raporlarla düzenli olarak takip edilecek. Avrupa Komisyonu, UEFA ve sponsorların desteği ile 2016 boyunca sürecek ve her yıl tekrarlanacak projeden yılda 5000'den fazla çocuğun faydalanması öngörülüyor.
ÖZKAN: "BU PROJEYLE AVRUPA'YA GİDECEĞİZ"
Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan, geçtiğimiz nisan ayında gerçekleştirdikleri U12 İzmir Cup'ın ardından bu projeyi kendilerine Can Yazıcı ve Hilmi Sever'in getirdiğini belirtirken şunları söyledi:
"Kulübümüzün misyonuyla birebir örtüşen bu projeye hemen onay verdik ve çalışmalar başladı. Önce Avrupa'da dostumuz olan kulüplerle yazışmalar tamamlandı. Ardından da Avrupa Birliği ve UEFA fonlarına başvurular yapıldı. Büyük detaylar içeren böylesine geniş bir projeye sportif liderlik yapmak bizler için büyük onur. Bana göre bu proje hayata geçtiğinde resmen Avrupa'ya girmiş olacağız."
YAZICI: "TÜRKİYE İÇİN GURUR VERİCİ"
Projenin yöneticilerinden Can Yazıcı, dünyada bu çapta bir projenin ilk defa hayata geçtiğinin iddia etti. Türkiye adına gurur verici bir proje olduğunu belirten Yazıcı "Gelecek yıl proje 8 ülkeden 16 ülkeyi, bir sonraki yıl ise 5 kıtada 32 ülkeyi kapsayacak. Üçüncü yılında 16 bin çocuk bu proje ile hayatlarını değiştirecek. Bu çocukların iyi futbolcu olmasından daha önemlisi, onların kendi yeteneklerini keşfetmesi ve iyi birer birey olmaları" dedi.