Rus ekonomisi tarihinin en zor günlerini yaşarken Türkiye’ye uygulanan ticaret ambargosu da Kremlin yönetimini yıpratmaya başladı. Rusya’da dolar ülkede 76 rubleye çıkarak tarihi rekorunu kırdı. Öte yandan 30 doların altına inen brent petrolün varil fiyatı da Putin’in önündeki en büyük sorunlardan biri.

Ülkenin içinde bulunduğu mali koşullar hakkında yorum yapan Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev kendilerini bekleyen durumu şöyle özetliyor: En kötü senaryoya karşı hazırlıklı olmalıyız.
Bu yüzden Rusya ekonomik olarak daha da kötüye gitmemek için Türkiye’ye karşı aldığı yaptırım kararlarını esnetmeye karar verdi.Yaptırımlara dahil edilen sektörlerde Türkiye’nin sunduğu hizmetlerin başka yoldan karşılanamaması veya muadil mal ve hizmetin iç piyasada çok pahalıya mal olması durumlarda Türk şirket ve firmalarına özel Rusya hükümet komisyonu kararıyla “Rusya ile iş yapabilir” statüsü tanınacak.
Türkiye ile mevcut ekonomik bağların kopartılmasının Rusya’ya ek maliyet getireceğini hesaplayan Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Rusya hükümetine Türkiye ile ilgili yeni bir “İstisnai durumlar” tasarısı hazırlayıp yayınladı.
Perşembe akşamı Rusya Federal Yönetmelik fihristinde yayınlanan taslağa göre gerektiğinde yaptırım alanına girse bile Türk şirket ve firmalarına Rusya ile iş yapmalarına izin verilmesi öngörülmekte.
Taslağa göre Türkiye dışında başka kaynaklardan sağlanması imkansız veya Rusya’daki yerli üretimin ciddi ek maliyet getireceği durumlarında Türk şirket ve firmalarının ürün ve hizmetlerinden yararlanılabilecek. Bu kategoriye hangi Türk menşeli mal ve hizmetin dahil edileceği ise Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı bünyesinde diğer ilgili bakanlıklarla ortaklaşa kurulacak karma komisyon belirleyecek.
Böylece hangi Türk şirketinin Rusya ile çalışabileceği bürokratlar tarafından seçmece karara bağlanabilecek. Yine aynı belgeye göre Rusya’daki devlet kuruluşlarıyla özel şirketler Türk partnerlerle yapacakları işin muadili olmadığını komisyona ispat etmesi gerekecek. Yapılacak mal veya hizmet anlaşması iki ay önceden tüm ayrıntılarıyla kurulacak komisyona sunulacak ve yaptırımların dışında tutulması sağlanacak. Taslağın Rusya hükümeti tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesi durumunda imtiyazlı Türk şirketlerinin Rusya’da ayrı bir sicil kaydı da oluşturulacak.

Söz konusu taslağın Rusya hükümeti tarafından kabul edilmesini talep eden Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, böylece Rusya ulusal güvenliğini ilgilendiren alanların da zarar görmeyeceğini savunmakta.

Hürriyet