Paralel hâkimlerin ağırlıklı olarak görev yaptığı özel yetkili mahkemelerde uzun süreli yargılamalar nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuran ve tazminat kazanan sanıklara ödeme yapan Maliye Bakanlığı, tazminatların keyfi yargılamalarla mağduriyetlere neden olan hâkim ve savcılardan tahsil edilmesini istedi. Bakanlık, yargılamayı yapan mahkeme heyetleri hakkında HSYK'ya şikâyette bulundu. Kurul ise kapatılan özel yetkili mahkemelerde görev yapan hâkim ve savcılar hakkında inceleme izni verdi.

HDP VEKİLİNE ÖDEME YAPILDI
Fetullahçı Terör Örgütü'nün güdümünde hareket eden yargıçlar, kapatılan özel yetkili mahkemelerde çok sayıda kişinin yargılamalarını makul sürede tamamlamadı. Mağdurlar da Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan adil yargılama ilkesinin ihlal edildiği gerekçesiyle tazminat talebinde bulundu. Bunlardan, Diyarbakır'daki kapatılan 8 Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanık olarak yargılanan, HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ile 9'u PKK-KCK, 15'i Hizbullah terör örgütü sanığı olmak üzere 25 kişiye Maliye Bakanlığı tarafından faiziyle birlikte ödeme yapıldı.

HSYK SORUŞTURMA İZNİ VERDİ
Ödemelerden sonra ise mağdurların yargılandıkları davaların mahkeme kararlarını HSYK 3. Dairesi'ne gönderen bakanlık, uzun süre tutuklu kalanlara ödenen tazminatlar nedeniyle Hazine'nin zarara uğradığını belirerek, buna sebebiyet veren ve o dönemdeki özel yetkili mahkemelerde görev yapan hâkim, mahkeme başkanı ve savcılarla ilgili gerekli soruşturma ve incelemelerin yapılmasını, ödenen tazminatların, bu hâkim ve savcılara rücu edilmesini istedi. HSYK 3. Dairesi de bu hâkim ve savcılar hakkında soruşturma izni verdi.

HSYK: İNCELEYİP RAPOR EDİN
HSYK 3. Dairesi Başkanı Metin Yandırmaz'ın imzasıyla Diyarbakır'daki Ağır Ceza Mahkemeleri'ne gönderilen yazıda, "Haklarında inceleme izni verilen mahkeme heyetlerindeki başkan ve üyeler ile savcıların, herhangi bir keyfi tutum sergileyip sergilemedikleri, tazminat ödenmesine yol açan uzun yargılamalara neden sebebiyet verdikleri ve adil yargılama ilkesinin ihlal edilmesine hangi gerekçeyle sebep olduklarının ivediklikle incelenip, sonuçlarının bir rapor halinde kendilerine bildirilmesi" istendi.

Haber7