Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) , Almanya Hanau Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Hanau Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Salih Taşdirek, BTSO’nun makro projelerinin kendileri için örnek olacağını söyledi.
Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında Heimtextil Fuarı için özel bir organizasyon düzenleyen BTSO, Almanya’da ticaret ve sanayi odalarına yönelik ziyaretlerine devam ediyor. BTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, BTSO Meclis Üyesi ve MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni ile beraberindeki heyet, Hessen eyaletine bağlı Hanau şehrinin ticaret ve sanayi odasını ziyaret etti. Hanau Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Taşdirek ve Genel Sekreter Gunther Quidde tarafından karşılanan heyet, Almanya ile Bursa arasındaki işbirliği imkânları ile ilgili fikir alışverişinde bulundu.
Almanya’nın Bursa için önemli bir ticari ortak olduğunu belirten İsmail Kuş, Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin daha da geliştiğine dikkat çekti. BTSO tarafından hayata geçirilen Küresel Fuar Acentesi ve Ticari Safari Projesi hakkında Alman işadamlarına sunum yapan İsmail Kuş, “Küresel Fuar Acentesi Projesi ile 2014 yılında bine yakın işadamını dünyanın dört bir yanındaki uluslararası fuarlarla buluşturmayı başardık. Ticari Safari Projesi’yle de yabancı yatırımcıları Bursa’da ağırlamayı sürdürüyoruz” dedi.
Bursa’nın 2014 yılında ülke ihracatına 13 milyar dolarlık bir katkıda bulunduğunu anlatan İsmail Kuş, Bursa’nın dış ticaret açığı fazlası veren başında geldiğini vurguladı. Bursa’nın işsizlik oranının Türkiye ortalamasının altında olduğunu ifade eden İsmail Kuş, şöyle devam etti: “Bursa, özellikle otomotiv, makine ve tekstil alanlarında Türkiye’de söz sahibi. Bursa’nın merkezinde bulunduğu Marmara Havzası, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında dinamo görevi üstleniyor. Bursa’mızın farklı sektörlerde de söz sahibi olması için örnek projelere imza atıyoruz. Sektörel çeşitlilik konusuna büyük önem veriyoruz. Bursa’mız uzay, havacılık, savunma ve raylı sistemler alanlarında da önemli bir potansiyele sahip.”
Hanau Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Salih Taşdirek, Hanau Bölgeleri’nin Bursa ile birçok ortak özelliğinin olduğunu dile getirdi. Hanau’da otomotiv ve kimya sanayinde önemli markaların faaliyet gösterdiğini ifade eden Taşdirek, bölgede yıllık 9 milyar dolara yakın ihracatın gerçekleştirildiğini, işsizlik oranının ise Almanya ortalamasının altında olduğunu vurguladı.
Hanau Ticaret ve Sanayi Odası’nın 145 yıllık geçmişe sahip olduğunu söyleyen Taşdirek, BTSO ile birlikte Bursa ve Hanau arasındaki ilişkileri artırmak istediklerini kaydetti. BTSO’nun Küresel Fuar Acentesi ve Ticari Safari Projesi’nin kendileri için örnek olacağını belirten Taşdirek, “BTSO’nun makro projelerinden çok etkilendik. Küresel Fuar Acentesi ve Ticari Safari Projesini bölgemizde de hayata geçirebiliriz. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri, yeni işbirlikleriyle artırmak isteriz” ifadelerini kullandı.
Hanau Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Gunther Quidde, Bursa’da işsizlik oranlarının ülke ortalamasının altında olmasının dikkat çekici olduğunu ifade ederek, “Genellikle büyük sanayi yapılarına sahip olan şehirlerde işsizlik artar. Bursa’nın, istihdam konusunda da ciddi aşamalar kaydettiğini görmekteyiz. İşsizlik oranlarındaki bu düşüş, birçok ticaret ve sanayi odasına örnek olmalıdır. Bursa’yı tebrik ediyorum” dedi.
BTSO Meclis Üyesi Hasan Çepni ise Hanau Bölgesi ile Bursa arasında önemli benzerliklerin olduğunu belirterek, olabilecek işbirliklerinin iki ülkenin yararına gerçekleşeceğini belirtti.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık da Almanya ile Bursa arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde yerel yöneticiler olarak her türlü desteği vereceklerini kaydetti.
Almanya Frankfurt Başkonsolosluğu, BTSO ve Denizli’den gelen heyet onuruna resepsiyon verdi. Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici tarafından ağırlanan BTSO heyeti, resepsiyonda Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile bir araya geldi. Resepsiyonun sonunda İsmail Kuş ve Hasan Çepni, Ufuk Ekici’ye Bursa’dan getirdikleri hediyeleri takdim etti.