TBMM’ye sunulan teklif dört AK Parti milletvekilinin imzasını taşıyor. Teklifin içerisinde 10 madde bulunuyor. Yapılan teklife göre İşsizlik Sigortası, virüs salgını nedeniyle özel sektör iş yerlerinde kısa çalışma ödeneğinden ve nakdi ücret desteğinden yararlananların eski çalışma saatlerine dönmesi takdirinde sosyal güvenlik primlerinin çalışan ve işveren ücretlerini karşılayacak.

Teklifin ele aldığı bir diğer nokta kısa çalışma başvurusu süresinin uzatılması. Teklife göre Cumhurbaşkanının kısa çalışma başvurusunu 31 Aralık 2020 tarihine uzatma konusundaki yetkisi genişletilecek. 31 Aralık 2020 tarihi serbest kalacak fakat kısa çalışma ödeneğinin süresi sektöre bağlı olarak uzatılabilecek.

Eski çalışma düzenine dönülmesi özendirilecek

Teklife göre ekonominin normalleşmesi ve normal haftalık çalışma sürelerine dönülmesi teşvik edilecek. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan 3 ay boyunca virüs salgını nedeniyle özel sektör iş yerlerinde kısa çalışma ödeneğinden ve nakdi ücret desteğinden yararlananların eski çalışma saatlerine dönmesi takdirinde sosyal güvenlik primlerinin çalışan ve işveren ücretleri karşılanacak. İşverenlere desteğin sağlanacağı süre aylık olarak, kısa çalışma ödeneği alanların ödeneği aldığı gün sayısı, nakdi ücret alanlar için aldıkları gün sayısı kadar olacak.

Gereksiz yere kısa çalışma ve nakdi destekten yararlananlara ceza

Kısa çalışma desteğinden veya nakdi destekten gereksiz yararlandığı tespit edilenlere ceza verilecek. İş yeri düzenleme kapsamında verilecek olan destekten yararlanma hakkını kaybedecek. Destekten gereksiz yere yararlanıldığı tespit edilirse işverenden verilen destek gecikme cezası ve zammı eklenerek tahsil edilecek.

Verilecek teşvikten yararlanan işverenler aynı ay içerisinde sigorta konusunda teşvik veya destek görmeyecekler. İşverene sağlanan destek tutarının sigortaya ödenmesi işverenin sorumluluğu olmayacak. Düzenleme kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanan ücretler gelir, gider veya maliyet unsuru olarak sayılmayacak.

Cumhurbaşkanına işçi çıkarma yasağını uzatma yetkisi

Teklifte belirtilen üç ay Cumhurbaşkanı tarafından altı aya kadar uzatılabilecek. Salgın sebebiyle işçilerin iş akitlerinin feshinin yapılmaması için uygulanan düzenlemenin 30 Haziran 2021’e kadar uzatılabilmesi yetkisi Cumhurbaşkanına verilecek. Fesih engeli istisnası olarak sözleşmelerin sonra ermesi, iş yerinin kapanıp faaliyetlerinin sonra ermesi gibi maddeler ekleniyor.

Soma’daki madencilere tazminat

13 Mayıs 2014 tarihli Soma faciası sonrası Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun bir parçası olduğu sözleşmelerde bulunan Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan, kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten çıkarılan işçilerden kıdem tazminatlarını alamayanların tazminatlarının Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu tarafından ödemesi yapılacak.

Toplu taşıma engelli düzenlemesinde süre uzatılacak

Toplu taşıma araçlarının engellilere uygun olması için yapılacak düzenlemeler için, ilk denetlemede eksiklik tespit edilenler ve önceden tespit edilmiş olup süre verilenlere; koranavirüs nedeniyle, yapılacak değişikliklerin maliyetine ve gerekliliklerine göre ek süre verilebilecek. Yabancı araçlar otoyollardan ücret ödemeden geçtiği takdirde yerli araçlarla aynı ceza ve usullere tabi tutulacak.

İş Yeri Hekimi ve İş Güvenliği uygulamasının yürürlüğe girmesi ertelenecek

Salgın sonucu eğitimin aksaması ve sınavların yapılamamasından dolayı meydana gelecek uzman ve hekim açıklarını önlemek için İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, 50'den az çalışana sahip ve tehlike durumu fazla olmayan işyerleri ile kamu işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi atanmasına ilişkin hükmünün yürürlüğe girmesi ertelenecek.