Bitlis’in Tatvan ilçesinde evlerin neşe kaynağı olan muhabbet kuşlarına rağbet artıyor.
Tatvan’da evcil hayvanların satışını yapan Ömer Acar, vatandaşların özellikle yaz aylarında muhabbet kuşlarına ilgisinin arttığını söyledi. Vatandaşlarımız genellikle muhabbet kuşlarına rağbet gösterdiğini ifade eden Ömer Acar, “Vatandaşlarımız genellikle muhabbet kuşlarına rağbet gösteriyor. Tabi bu kış aylarında daha çok rağbet görüyor” dedi.
Muhabbet kuşlarının onlarca çeşidi olduğunu ve türüne göre 50 liradan başlayan fiyatlarla satıldığını kaydeden Acar, “Özellikle yaz aylarında vatandaşlar muhabbet kuşlarına daha çok önem vermeye başladı. Muhabbet kuşlarının özelliğini bilmeyen çoğu vatandaş, kuşun hasta olduğunu düşünerek tekrardan bize geliyorlar. Fakat muhabbet kuşları alıştıkları bir ortamdan çıkınca farklı bir ortama girdiği anda su içmezler yem yemezler. Bu o ortama alışıncaya kadar gider. Gittiği ortama alıştıktan sonra sahibinin omzunda hiç ayrılmadan çarşıda dahi gezebilir. Muhabbet kuşunun bir diğer özelliği de insan gibi ilgiye ihtiyacı vardır. Genellikle insanlar kış aylarında evlerinde oldukları için kuşlara daha çok ilgi gösterirler. Bu da kuşun ortama daha çabuk alışmasını sağlar. Yaz aylarında alınan kuşlar ise, uzun bir süre ortama alışmadığı için yemini ve suyunu içmez. Sonuç itibari ile hastalık geçirirler. Vatandaşlarımız muhabbet kuşu aldıklarında kesinlikle ilgi göstersinler ki, kısa bir süre sonra ortama alışsın” dedi.
Muhabbet kuşu almak için iş yerine gelen Yusuf Solmaz ise, muhabbet kuşu almak istediğini, ancak onlarca tür arasında hangisini alacağına bir türlü karar veremediğini belirtti. Kuşları çok sevdiğini ifade eden Solmaz, “Evde beslediğimiz iki tane kuşum vardı. Bunlardan biri kafesten kaçtı. Bende evde kalan kuşum tek kalıp sıkılmasın diye ikinci bir kuş almaya karar verdim. Ancak buraya geldiğimizde onlarca çeşit kuş gördüm. O yüzden hangisini alacağım konusunda kararsız kaldım” diye konuştu.