SAMSUN Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Tekin Balcı, koruyucu aile uygulamasına büyük önem verdiklerini ve hiçbir kuruluşun, çocuk için bir ailenin yerini tutmayacağını söyledi. Balcı, kentte 113 koruyucu aile yanında 125 çocuğun bulunduğunu; 25 ailenin de koruyucu aile olmak için sırada beklediğini belirtti.
Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Tekin Balcı, devlet kurumlarında kalan çocukların aile ortamında yetişmelerini istediklerini söyledi. Balcı, ailesi ve yakın akrabasından gerekli desteği görememiş çocukların, istismar, ihmal, veya şiddete maruz kalan çocukların devlet korumasına alınarak çocuk yuvası ve yetiştirme yurtlarına yerleştirildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Eğer aile çocuğunu ekonomik durumu zayıf olduğu için devlete vermek istiyorsa biz diyoruz ki 'Biz size ekonomik olarak yardım yapalım. Yeter ki çocuk sizin yanınızda olsun' Ancak eğer ailenin sorunu ekonomik değil ise şiddet, ihmal ve istismar varsa biz aileden çocuğu almak durumunda kalıyoruz. Bu defa kurum bakımına yerleştirmeden önce birkaç tane hizmet modeli deniyoruz. Evlat edinme ve koruyucu aile uygulamalarımız var. Sürekli bize başvurmuş sıraya girmiş olan ailelerimiz var uygun çocuk bulduğumuzda evlatlık işlemlerini gerçekleştiriyoruz."
Koruyucu aile hizmetine çok önem verdiklerini dile getiren Balcı, öncelikle koruyucu aile olmak isteyen ailenin kendilerine başvurduğunu, onların özelliklerini incelediklerini ve onaylanırsa sıraya aldıklarını anlattı. Balcı, şöyle devam etti:
"Biz de bu aşamadan sonra bu ailenin istediği ve onlara uygun çocuğu hemen koruyucu aileye veriyoruz. Aile istediği müddetçe 3 çocuk verebiliyoruz. Biz çocuğun bakımını sorumluluğunu birlikte paylaşmış oluyoruz. Evlat edinmede böyle değil tamamen çocuğun nüfusu aileye geçiyor. Koruyucu ailede çocuk devletin korumasında yine ancak bir koruyucu ailenin yanında kalıyor. Amaç çocuk kurum bakımının olumsuz etkilerini yaşamasın. Çocuk dışarıda bir aile içinde büyüsün. Orada anne baba sevgisini alsın. Ev idaresi nasıl yapılıyor, komşu ilişkileri nasıl yürütülüyor, nasıl alışveriş yapılıyor öğrensin. En önemlisi de aile ortamının sevgi ve sıcaklığını yaşasın. O ortamda yetişen çocuk daha sonra ayrıldığında çok daha donanımlı hayata hazır bir şekilde büyümüş oluyor."
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Tekin Balcı, "Biz ne kadar fiziksel şartları değiştirsek de şu an 5 yıldı otel konforunda kuruluşlarımız da var dışarıdaki çoğu insanın ulaşamadığı imkanlara sahipler ama buna rağmen biz bu imkanları çocukların yetişmesi için yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Asıl gerekli olan şey bir annenin babanın varlığı annenin ve babanın vereceği sevgi. Dolayısıyla her zaman söylüyorum en iyi kuruluşun dahi bir ailenin yerini tutması mümkün değil" dedi.
Samsun’da 113 koruyucu aile yanında 125 tane çocuğun bulunduğunu dile getiren Balcı, şunları ekledi:
"Hala daha bu işlemlerimiz devam ediyor. Şu an bizim kuruluşlarımızda kalan 127 çocuğumuz koruyucu aileye verilebilecek özellikleri taşıyor. 25 ailemiz de bu arada sırada bekliyor. Çocukların eğitim okul durumlarına göre belli bir ekonomik yardım yapıyoruz çocuk için. Ortalama aylık çocuk başına 650 lira civarında veriyoruz. Bunun dışında yılda iki kez çift olarak bu ödemeyi veriyoruz. Diğer eğitim ve sağlık gibi masrafları olduğunda onları yine biz karşılıyoruz. Biz devlet olarak daha iyi yetiştirmesi ve imkanlarının sağlanması anlamında destek oluyoruz." 

FOTOĞRAFLI