KARABÜK (AA) - Safranbolu ilçesinde yetiştirilen gıda, kozmetik, boya ve ilaç gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" diye adlandırılan dünyanın en pahalı bitkisi safran, havaların iyi gitmesi dolayısıyla üreticisinin yüzünü güldürdü.

Ağustos ayında dikilen, 30 santimetreye kadar uzayabilen, mor renkli, güzel kokulu çiçekler açan ve 1 kilogramı ortalama 150 bin çiçekten elde edilen safran, ekim ayında toplanmaya başladı.

İlçedeki 12 köyde 40 üretici tarafından üretilen ve kilogramı 20 bin liradan satılan safrandan bu yıl 27 kilogram hasat bekleniyor.

11 dönümlük arazide safran üretimi yapan İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, safran hasadının 20 Kasım tarihine kadar devam edeceğini söyledi.

Bu yıl bin 700 kilogram safran soğanı diktiklerini anlatan Yılmaz,  "Son günlerde havaların iyi gitmesinden dolayı her gün çiçek topluyoruz. Yağmurlu havalarda çiçeklerin psikolojisi bozuluyor. Yağmur ve kırağı yağdığında o gün açmıyorlar. Türkiye'de ilk kez bu kadar büyük bir arazi de ekim yapılıyor. Alt yapıyı hazırlamıştık. Ekibimiz de iyiydi ama biraz zorlandık. İlk dikim zamanında 30 kişi çalıştırdık" diye konuştu.

"Yapmış olduğumuz ekimin çok daha fazlasını geri alıyoruz" diyen Yılmaz,  "Safran soğanı 3 yılın sonunda bire 8 veya 10 veriyor, yavruluyor. Buradan da çıkacak olan safran soğanı 10 tonun üzerinde, isteyenlere soğanda vereceğiz" ifadelerine yer verdi.