Ahilik Haftası Kutlamaları çerçevesinde Adıyaman tarihi Tuz Hanı’nda çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Adıyaman Valiliği önünde Atatürk Büstüne çelenk bırakılarak başlanılan etkinlikler tarihi Tuz Hanı’nda devam etti. Adıyaman tarihi Tuz Hanındaki törene Adıyaman Vali Vakili Levent Öztin, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay, oda başkanları, bazı kurum amirleri ile esnaflar katıldı.
Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında konuşan Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, kendisinin de esnaf bir aileden geldiğini belirterek, “Dedem tören yaptığımız alanın iki sokak üst tarafında esnaf şeyhi olarak görev yapmıştır. Ahilik, hiçbir kanunun kuralın oturtulmadığı bir dönemde esnaf arasındaki düzeni, birliği ve dirliği sağlayan bir teşkilat olarak kurulmuş ve çok güzelde görevler yapmıştır. Kurulan bu müessese, Türkiye’nin kalkınmasına, ülkemizin büyümesine ve esnafın gelişmesine çok önemli hizmetlerde bulunmuş bir teşkilattır” dedi.
Daha sonra konuşan Vali Vekili Levent Öztin ise konuşmasında, “Ahilik özünde birliği, beraberliği, sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü ve kardeşliği ön planda tutarak, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas alır. 13 yüzyılın başların Selçuklu Devletinin son dönemlerinde kurulmuş olan Ahilik Teşkilatı temelinde ekonomik ve sosyal kalkınmayı hedefleyip, meslek içi örgütlenmeyi ve yardımlaşmayı esas alan bir teşkilattır. Bu topraklarda uzun süre hüküm sürmemiz sadece askeri başarılarla ve fetihlerle mümkün olmamıştır. Selçuklu ve Osmanlı Devletinin uzun süre hüküm sürmesini sağlayan Ahilik kültürüdür. Bu teşkilatta bir yandan mesleğinde ehil olan insanlar yetiştirilirken bir yandan da erdemli insanlar yetiştirilmiştir. Bu sayede esnaf ve sanatkarlar arasında çıraklık, kalfalık ve ustalık hiyerarşisi oluşturulmuş, çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine de önemli katkı sağlanmıştır” dedi.
Konuşmaların ardından Adıyaman Belediyesi halkoyunları ekipleri gösterilerini sundu. Daha sonra ahilikteki şed kuşatma töreni sahnelendi. Yılın ahisi olarak uzun yıllardan beri terzilik yapan Ramazan Bilen’e, kalafatı giydirilerek, altın hediye edildi. Tuz Hanında yapılan törende ayrıca, esnafa destek ve katkılarından dolayı Vali Vekili Levent Öztin ve Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu’ya Ahilik Kaftanı giydirildi. Tören sonrası protokol üyeleri, Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde esnafı ziyaret etti.