Mersin’in merkez Akdeniz ilçesinde geçen hafta göçen ve 5 kişinin yaralandığı bina, kentteki ‘kentsel dönüşüm’ tartışmalarını da hızlandırdı. Kentsel dönüşüm, Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’na da damga vururken, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Mersin’de, özellikle Akdeniz ilçemizde kentsel dönüşümü bir an evvel başlatmamız lazım” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat ayı olağan toplantısının 1. birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz başkanlığında yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen meclis toplantısında, idareden gelen teklifler ilgili komisyonlara havale edilirken, komisyonlardan gelen raporlar da geldiği şekliyle meclisten geçti.
Toplantıda ele alınan merkez Toroslar ilçesindeki kentsel dönüşüme ilişkin komisyon raporu, meclisin de gündemini belirledi. Toroslar Belediyesi’nin, ‘Toroslar 1. Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı’na ilişkin komisyon raporunun görüşülmesi sırasında, geçen hafta Akdeniz ilçesi Bahçe Mahallesi’nde göçen üç katlı ev üzerinden kentsel dönüşüm de yeniden ele alındı.
“MERSİN’DE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BİR AN EVVEL BAŞLATMAMIZ LAZIM”
Komisyon raporunun okunmasının ardından konuşan Başkan Kocamaz, “Geçen hafta Akdeniz ilçemizde nahoş bir hadise yaşadık, 2 katlı bir ev çöktü, bazı vatandaşlarımız halen hastanede” diyerek, kentsel dönüşüme dikkat çekti. “Mersin’de kentsel dönüşümü bir an evvel başlatmamız lazım” diyen Kocamaz, Toroslar ilçesindeki söz konusu teklifin, 3. Çevre Yolu’nun mezarlık üstündeki bölümünün açılmasına yönelik yapılacak çalışmayla ilgili olduğunu söyledi. Bu bölgede kentsel dönüşüm yapmayı planladıklarını belirten Kocamaz, “Ama özellikle Akdeniz ilçemizde kentsel dönüşümü bir an evvel başlatmamız lazım. Bu konuda da bütün meclis üyelerimizin, belediye başkanlarımızın hatta sivil toplum örgütlerimizin, merkezi idarelerin bu işin altına elini koyması lazım. Bir an evvel bu kentsel dönüşümü gerçekleştirmemiz lazım” diye konuştu.
“YARIN CAN KAYBIYLA KARŞILAŞIRSAK HEPİMİZ VİCDAN AZABI ÇEKERİZ”
Göçen binanın yaklaşık 60-70 yıllık bir bina olduğunu ve tabiyede 6’lık, kolonlarda da 8’lik demir kullanıldığını ifade eden Kocamaz, “Bu kadar geçen süre zarfında da bu demirler rutubetten çürümüş ve ev insanların başına yıkılıyor. Burada şimdilik can kaybı olmadı. Yarın can kaybıyla karşılaşırsak hepimiz vicdan azabı çekeriz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak bizler üzerimize düşeni yapacağız ama ilçe belediyelerimizin de bu işi hızlandırmak için bize destek vermeleri, bizimle birlikte senkronizasyon içerisinde çalışmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
Geçmişte vatandaşların yokluktan az masraflı ve az demir kullanan ustaları tercih ettiklerine işaret eden Kocamaz, şu anda büyük apartmanlar da dahil bu binaların bir çoğunun deprem yönetmeliğine uymadığının ve bunların mutlaka bir an evvel sağlıklı hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“UCUZ ATLATTIK AMA 80 EVİN DERHAL BOŞALTILMASI GEREKİYOR”
Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk de varoşlarda ve Toroslar ilçesinde bir çarpık yapılaşma olduğunu, bunların dönüşmesinin kesinlikle şart ve elzem olduğunu dile getirerek, “Ama biraz Akdeniz’de dere kenarında olan 70-80 yıllık binalar var. Mersin’in taşı da yumuşak, belli bir süreden sonra nemi aldığında bunlar miatlarını dolduruyor. Bu evin göçmesinde gerçekten ucuz atlattık. Uykuda olsalardı bu insanların hiçbiri kurtulmazdı. Bunun için bir an önce Akdeniz’in dere kenarı mahallelerinde kentsel dönüşümün başlatılması gerekiyor. Akdeniz’de 80 evin derhal boşaltılması gerekiyor. Toroslar’da çok çarpık mahalleler var ama canları kurtarmamız lazım. Orada 3-4 katlı bir bina, insanlar gece uykudayken yıkılırsa hiç birinin kurtulma şansı olmayabilir. Bir tek insanın dahi burnunun kanamaması için biz Akdeniz Belediyesi olarak gereken tüm desteği sunmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Meclis üyesi Mustafa Güler ise kentsel dönüşümün Mersin açısından çok hayati bir önem taşıdığını, özellikle eski kent merkezinin bu anlamda ivedilikle dönüşmesinin çok öncelikli olduğunu vurguladı. Kentsel dönüşümün konut sahiplerine getireceği maliyetlere dikkat çeken Güler, kentsel dönüşüm uygulanırken binaların değerlerinin yükseltilmesi ve konut sahiplerine maliyet getirmeden dönüşüm sağlanması gerektiğini söyledi. Güler, Akdeniz ve Toroslar’da en batı ucundan başlamak suretiyle ada ölçeğinde ele alarak ve değer yükselterek bir kentsel dönüşüm yapılmasını önerdi.
Güler’in önerisi üzerine yeniden konuşan Başkan Kocamaz, kentsel dönüşümü ele alırken ilk düşüncelerinin de o bölgelerdeki rantı o bölgedeki insanlara paylaştırmak olduğunu belirtti. Kocamaz, “Bizim derdimiz buradan kar elde etmek değil, belediyeye bir şeyler kazandırmak değil, bizim amacımız cenazeyi kaldırmak. Yani şu andaki o çirkin görüntüyü, görsel kirliliği ve insanların hayatını tehdit altında tutan bu yanlış ve kente yakışmayan görüntüleri bir an evvel ortadan kaldırıp, kentte yaşayanların da bölgelerin de kalitesini yükseltmek gerekiyor. O binaların kalitesini yükseltirsek, insanlar daha düzgün mekanlarda oturdukları takdirde kentte adaptasyon çok daha kolay sağlanacaktır. Bizim de ana gayemiz budur” dedi.
Kocamaz, daha sonra Toroslar’daki kentsel dönüşüme ilişkin komisyon kararını meclis üyelerinin oylarına sundu. Karar, oy birliğiyle kabul edildi.