Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Eskişehir Şubesi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eskişehir Şubesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Eskişehir Şubesi ve Eskişehir Tabip Odası, 1 Mayıs’la ilgili ortak basın açıklaması yaparak, emekçileri, yoksulları ve ezilenleri bölen değil, birleştiren 1 Mayıs için birlikte olduklarını vurguladılar.
1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan Eskişehir Tabip Odası Başkanı Dr. Bülent Nazım Yılmaz, 1 Mayıs’ın, grevlerin yasaklandığı, iş cinayetlerinin hız kesmediği, emekçilerin giderek yoksullaştığı, antidemokratik baskıcı uygulamaların arttığı, gericiliğin tüm topluma dayatıldığı bir süreçte gerçekleşeceğini söyledi. Böyle bir ortamda sendikalara, meslek ve demokratik kitle örgütlerine düşen görevin, emekçilerin, yoksulların, ezilenlerin birliğine destek vermek olduğunu vurgulayan Dr. Yılmaz, “DİSK, KESK, TMMOB ve Eskişehir Tabip Odası olarak bu anlayışla, işçilerin ve emekçilerin her zamankinden daha fazla birliğe ihtiyaç duyduğu bir dönemde Eskişehir’de ortak 1 Mayıs gerçekleştirmenin çabasını verdik. Bu çabamıza Türk İş içinden birçok sendika da destek verdi. Ancak emekçilerin haklarını savunmayı hiçbir zaman dert etmeyen bürokratik sendikacılık yine görevini yaptı. Yine emek güçlerini böldü, sendikalarını ve makamlarını işçilerin birliğine tercih etti” dedi.
Bu tavrın, işçilerin asgari ücret almakta zorlandığı ülkede yüksek ücretler almayı içine sindirebilen ve buna da dertlenmeyen sendikacı tavrı olduğunu belirten Dr. Yılmaz şunları söyledi:
“Eskişehir Tabip Odası, DİSK, TMMOB ve KESK olarak bu 1 Mayıs’ı ‘Özgür 1 Mayıs’ ilan ediyoruz. Özgür 1 Mayıs, işçilerin, emekçilerin parçalanmışlığına karşı duruştur. Özgür 1 Mayıs işçilerin, emekçilerin ezilmeden, özgürce yaşamasının mücadelesidir. Özgür 1 Mayıs, işçilerin, emekçilerin örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılması, sahte bürokratik anlayışlara karşı durmaktır. Özgür 1 Mayıs işçilerin kanlarının oluk oluk akıtıldığı iş cinayetlerine karşı durmaktır. Özgür 1 Mayıs, şehrimize sahip çıkma, onun talanına dur demek, kadının ezildiği, sömürüldüğü, öldürüldüğü bu baskıcı düzene hayır demektir. Özgür 1 Mayıs, halkın sağlık, eğitim, konut, beslenme gibi temel haklarının gasp edilmesine hayır demek, demokrasi ve laiklik mücadelesidir. Özgür 1 Mayıs, halkların kardeşçe, eşit koşullarda yaşamasını talep etmektir. Bizler bu talepler çerçevesinde 1 Mayıs’ı mücadeleyi büyütmenin fırsatı olarak sahiplenip, emek ve demokrasi güçleriyle birlikte tarihsel anlamına uygun bir şekilde kutlayacağız. Bugün KESK, TMMOB, DİSK ve Eskişehir Tabip Odası’ndan oluşan ’Tertip Komitesi’ olarak Valiliğe başvuracağız.”