Serpil KIRKESER / İSTANBUL, () ŞİKE Davası'nda "Rüşvet vermek" suçundan 3 yıl 4 ay ceza alan ve cezası Yargıtay tarafından onanan futbolcu menajeri Özden Aslan'ın yeniden yargılama talebi kabul edildi.

MAHKEME TALEBİ DEĞERLENDİRDİ
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararında, İstanbul (kapatılan) 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "Futbolda Şike Davası" olarak bilinen ana davada yargılanan hükümlü Özden Aslan'ın, suç tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbolcu Tescil İşleri Müdürü olarak görev yapan dosya sanığı Haldun Şenman'a 31 Mart 2011 günü yapılan "Futbolcu temsilciliği- menajerlik" sınavı sorularını temin ile alakalı olarak rüşvet verdiğinin subuta erdiği gerekçesiyle 3 yıl 4 ay hapis cezası verildiğini hatırlattı. Kararda "Rüşvet vermek" suçundan Özden Aslan'ın cezası kesinleşirken, "Rüşvet aldığı" iddia edilen sanık Haldun Şenman ile ilgili hükmün kesinleşmediği anımsatıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORU: TFF ÖZERKLİĞİ BULUNAN BİR KURULUŞ
Şike Davası'nda, verilen bozma ve yeniden yargılama kararlarının değerlendirilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçtiğimiz yıl yeniden başladığı belirtilen kararda, yargılama sırasında 28 Nisan 2015 de Haldun Şenman avukatları TFF'nin kamu kurumu olup olmadığı hususunda bilirkişi raporu alınmasını talep ettiği belirtildi.
Bilirkişi raporunda, Türkiye Futbol Federasyonun kamu kurumu olarak tavsif etmenin mümkün olmadığını, kanunla kurulmuş ve özerkliği bulunan özel hukuk ağırlıklı bir statüye sahip kuruluş olduğu kaydedildi.

AVUKATLAR YENİDEN YARGILAMA TALEBİNDE BULUNDU
Bu rapor üzerine Özden Aslan'ın avukatları da söz konusu rapor doğrultusunda TFF'nin kamu kurumu olmadığı, Haldun Şenman'ın da kamu görevlisi olmadığının sabit olduğunu belirtti. Özden Aslan'ın avukatları, müvekkili Özden Aslan'ın mahkumiyetine konu "Kamu görevlisine rüşvet verme" suçunun da yasal unsuları itibariyle oluşmadığını belirterek, yeniden yargılama talebinde bulundu.

MAHKEME: YENİDEN YARGILAMA TALEPLERİ YERİNDE
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Özden Aslan'ın yeniden yargılanması talebini reddetti. Bunun üzerine Özden Aslan'ın avukatı Barış Çabuk bir üst mahkeme olan 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Talebi değerlendiren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, TFF'nin kamu kurumu olmadığı, sanık Haldun Şenman'ın da kamu görevlisi olmadığını vurgulayarak, Haldun Şenman'ın "Rüşvet almak" suçundan beraat etmesi halinde, sanık Özden Aslan'ın "Kamu görevlisine rüşvet vermek" suçundan almış olduğu mahkumiyet hükmünün hukuki dayanağının ortadan kalkacağı ve haksız yere cezasını infaz edeceği kaydedildi. Mahkeme heyeti, bu durumun ise sanık Özden Aslan yönünden telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağı gibi hak ve adalet ilkeleriyle de izah edilemeyeceği kaydetti. Mahkeme heyeti, Özden Aslan'ın avukatlarının yeni delil gerekçesine dayalı yeniden yargılama ve infazın durdurulması taleplerinin yerinde olduğunu ifade etti.

KARAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, hükümlü Özden Aslan'ın yeniden yargılanmasına oybirliğiyle karar vererek, Özden Aslan hakkındaki infazın da durdurulmasına karar verdi. Mahkeme, Özden Aslan'ın başka suçtan tutuklu ve hükümlü değilse tahliye edilmesine de hükmetti. İnfaz Bürosu da Özden Aslan hakkındaki yakalama kararını kaldırılmasına da karar verdi.

DAHA ÖNCE DE 6 SANIK HAKKINDA YENİDEN YARGILAMA
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Şike Davası'nda daha öncede Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılanmasına karar vermişti. 6 sanık hakkındaki dava daha sonra haklarındaki hükümler Yargıtay'ca bozulan 31 sanığın yargılandığı dava dosyalarının birleştirilmişti.

"MÜVEKKİLİM ALMANYA'DA"
Avukat Barış Çabuk, müvekkilinin cezaevinde olmadığını, uzun yıllardır Almanya'da olduğunu orada yaşadığını belirtti. Söz konusu yeniden yargılama kararıyla müvekkilinin beraat edeceğini de sözlerine ekledi.