Türkiye İhracatçılar Merkezi (TİM) ve Gaziantep’in Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlikleri (GAİB) tarafından açıklanan ihracat verilerini değerlendiren MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Çelenk, “TİM verilerine göre, şubat ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalışla 10 milyar 495 milyon dolar oldu” dedi.
Yılın ilk iki ayında toplam ihracat yüzde 6,7 gerileme ile 22 milyar 826 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolara yükseldi. Gaziantep’in Şubat Ayı İhracatı 477 Milyon 865 Bin Dolar olarak açıklandı. GAİB tarafından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep MÜSİAD Şube Başkanı Mehmet Çelenk, Gaziantep’te bu yılın Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 oranında düşüşle toplam 477 milyon 865 bin dolar değerinde ihracat yapıldığını söyledi.
Çelenk, "Güncel verilere göre aylık ihracatta Gaziantep’in, Şubat ayında en fazla ihracat yapan iller arasında 6. sıradaki yerini koruduğunu vurgulayan Çelenk, Gaziantep’in 2015 yılının Ocak-Şubat döneminde iki aylık toplam ihracatı 994 milyon dolara ulaşmıştır" dedi.
Devam eden global durgunluğun, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan karışıklığın, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmanın, Amerikan ve Avrupa merkez bankalarının rekabetinin ülkemiz ihracat değerleri için büyük bir risk unsuru oluşturduğunu belirten MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Çelenk, "Türkiye’de en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 şehrin tamamında ihracatın düştüğüne dikkat çekmek isteriz. Şehrimizde ihracatı değerlendiren ve yakından takip eden, Güneydoğu İhracatçılar Birliği, Sanayi Odası ve Ticaret Odası gibi önemli sivil toplum kuruluşlarına göre "Gaziantep’in ihracattaki düşüş oranı, Türkiye’nin toplam ihracat düşüşünün çok altında kalıyor” Sadece şehrimizin değil ülkemizin ihracatındaki gerilemeden biz de hoşnut değiliz, ama dünya ekonomisi sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Küresel talepte yaşanan daralma, en önemli ihracat pazarlarında yaşanan finansal ve siyasal sorunlar tüm çabamıza rağmen ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Ayrıca, hammadde fiyatlarında meydana gelen gerileme de hem Gaziantep’in hem ülkemizin ihracatının değer bazında düşmesine neden oluyor. Bununla birlikte ihracatımızın tekrar toparlanarak ivme kazanacağına inanıyoruz” dedi.
İhracattaki düşüşü telafi etmek için yeni pazarlara yönelmek zorunluluk olmuştur. Ortadoğu ’da yaşanan olaylar ile petrol fiyatlarındaki düşüş, parite deki aşırı dalgalanma ve dünya ticaretinde söz sahibi olan ve doların rakibi olan para birimlerinde ki değer kaybı ihracatı olumsuz etkiledi. Türkiye genelinde bir düşüş yaşanıyor. Sorunun ilerleyen aylarda düzeleceğini ümit ediyoruz. Türkiye Cumhuriyetler, İran, Uzak Doğu ve en önemlisi Rusya pazarına daha fazla odaklanmak gerekiyor. İhracattaki düşüşü ülke avantajına çevirmek için elimizden geleni yapmamız gerekir" dedi.
Çelenk, "Gaziantep’in her zaman ilklerin şehri olduğuna vurgu yapan MÜSİAD Şube Başkanı, bütün bu genel olumsuzluklara rağmen üreten, katma değer yaratan,dünya pazarlarında risk alan,istihdam sağlayan ve rekabet eden sanayi kuruluşlarımıza, ihracatçı ve üretici şirketlerimize ve tüm iş adamlarımıza teşekkürü bir borç biliriz" dedi.
MÜSİAD Şube Başkanı Çelenk sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gaziantep’in ülkemizin ekonomik büyümesinde ve ihracatında üstlendiği emsalsiz görevin farkındayız. Bu nedenle, ihracatçılarımızın önünü açmak için çözüm yolları aramaya hep birlikte devam ediyoruz. Biz son açıklanan bu rakamları çok daha yukarı çekebilecek kapasiteye sahibiz ve bu konuda hükümetimizden de destek bekliyoruz. Azimle çalışan şampiyon firmalarımız sayesinde bu kayıplarımızı önümüzde ki çeyreklerde bertaraf edeceğimize en kalbi duygularımızla inanıyorum.’’