Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Sağlıklı Yaşam Merkezi Malatyalıları bilinçlendiriyor. MalatyaPark Alışveriş Merkezi’nde farkındalık oluşturmak için stant açtıklarını belirten Diyetisyen Çiğdem Bozkır, 2 ay önce devlet ve özel okullarda obezite taraması yaptıklarını, özel okullarda okuyan çocukların daha fazla obez olduklarını söyledi.
Sağlıklı Yaşam Merkezi MalatyaPark Alışveriş Merkezi’nde vatandaşları bilgilendirmek için stant açtı. Doktor Semra Tutuk Karagöz, Diyetisyen Çiğdem Bozkır ve sağlık personelleriyle birlikte Malatyalılara bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin Türkiye genelinde yeni faaliyete geçen bir birim olduğunu belirten Doktor Semra Karagöz, “Sağlıklı Yaşam Merkezi Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlıdır. Bugün de MalatyaPark Alışveriş Merkezi’nde farkındalık oluşturmak için stant açtık. Kalem, kitap ayracı ve dağıtıyoruz. Beslenmeyle ilgili broşürlerimiz var. Halkımızı bu konuda bilgilendirmeye ve aile hekimlerinin iş yükünü azaltmaya çalışıyoruz. Demir eksikliği varsa, kolesterol yüksekse, tiroit hormonları yüksekse, şekeri yüksekse hastaları yönlendirebiliyoruz” dedi
Diyetisyen Çiğdem Bozkır ise, sınıf sınıf şişmanlık derecelerini ölçtüklerini belirterek, “2 ay önce okullarımızda obezite taraması yaptık. Hangi okulda ne kadar obez ve zayıf çocuk var, bunların tespiti amacıyla çocukların boy ve kilolarını ölçtük. Bunları hesaplayarak sınıf sınıf çocuklarımızın şişmanlık derecelerini ölçtük. Bilimsel bir çalışma şeklinde yaptık. Okullarımızı da seçerken özel ve devlet okulları olarak seçtik. Anlamlı sonuçlar ortaya çıktı. Biz bunları hem bakanlığımıza hem de müdürlüğümüze yayınlayacağız. Açıkçası Malatya’da diğer illere göre obezite oranını yüksek bulduk. Şu an verileri tam olarak açıklayamıyoruz. Bu verileri önce Bakanlığımızla paylaşmamız gerekiyor. Malatya’daki ortaokul çağı çocuklarında obezite prevalansı Türkiye ortalamasına göre yüksek. Bunun içerisinde özel okullarımızın oranı ise daha fazla” ifadelerine yer verdi.