Bursa’da 25 yıl önce boşalttıkları eski köylerinde bulunan camiyi yeniden inşa eden vatandaşlar, bayram namazıyla birlikte camiyi yeniden ibadete açtı.
Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Marmaracık köyünde yaşayan vatandaşlar, 1990 yılında köylerinde yaşanan sıkıntılar nedeni ile boşaltmak zorunda kaldı. Vatandaşlar, 3 kilometre aşağıda yeni bir köy kurarak yaşamlarına yeniden başladı. Aradan geçen 25 yıl sonunda eski köylerinde yıkık halde bıraktıkları camiyi yeniden yaptıran Marmaracık köyü sakinleri, sabah namazı ve bayram namazlarını yeniden eski köylerinde kılmanın mutluluğunu yaşadı.
Marmaracık Köyü muhtarı Mithat Arı, "Allah’a çok şükür Allah bugünleri de gösterdi. 25 yıl aradan sonra eski köyümüzde eski camimizde bütün köy halkı bayram namazını hep beraber kıldık. 1987 yılından itibaren bu camimizde namaz kılınmıyordu" dedi.
Eski köydeki camiyi yıktığı için zamanında köylünün tepkisi çeken Hakkı Kula, "Köyümüzde geçmişten kalan eski dev gibi bir cami vardı. O zamanlar ben muhtar heyetindeydim, camiyi yıkmak için karar aldık. Millet senlik benlik davası yaptı. Köylüye söylendim sonunda gittim tek başıma camiyi yıktım. Sonra yeni köye geldik. Allah yardım eder dedim. Dernek kurduk sonunda eski camiyi yaptık. Aşağı köye ineli 20 sene oldu, şimdi tekrar geldik. Yenisini görüp yıktığım camide namaz kılmak nasip oldu" diye konuştu.
Caminin tadilatını ve çevre düzenlemesini yaparak 25 yıl sonra ibadete açılmasını sağlayan Melike Döner Salonlarının sahibi Marmaracıklı iş adamı Eyüp Solmaz, "Marmaracık köyü benim için çok önemli bu cami yapılırken babalarımız dedelerimiz ,atalarımız at arabası ile öküz arabası ile buraya taş taşımışlar. Bu camiyi çok zor şartlarda yaptılar fakat zorunlu olarak köyümüzün elektiriği yoktu, yolu uygun değildi. Mecburen köyümüz 3 kilometre aşağıya taşındı. Bu süreç 1990 yıllarında yaşandı. Yaklaşık 25 yıldır bu camide ezan okunmuyordu" dedi. Yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan Eyüp Solmaz , ’Camimiz çok atıl durumdaydı, bunu gördüğümde içim parçalandı. Sağolsunlar muhtar heyetimiz ve arkadaşlarımız yardımcı oldular. Destek verdiler burayı yeniden hayata geçirdik. 25 yıl sonra burada ezan okundu sabah namazı ve bayram namazı kılındı. Bu beni çok mutlu etti. Herkese huzurunuzda teşekkür ediyorum. Allah bunu herkese yaşatsın’ diye konuştu.
Gelen misafirlere cami önünde köylü kadınların yaptıkları lokma ve çay ikramının yapılmasının ardından köylüler tekbir getirerek köy mezarlığına giderek dua etti.