Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yayınladığı son rapora göre özellikle Ortadoğu ülkelerinin düşük petrol fiyatları nedeniyle uğradıkları zarar 360 milyar doları geçti. Bu konuda en çok zarara uğrayan ülkelerin başında ise Suudi Arabistan geliyor.

Habertürk'ün haberine göre, ülkenin bu yıl yaklaşık 73 milyar dolar seviyesinde kayba uğradığına işaret eden rapor, petrolde düşüşün bu hızla devam etmesi halinde Suudi Arabistan’ın beş yıl içerisinde iflas edebileceğini duyurdu. Suudi Arabistan’ın petrolde erime başlamadan önce 750 milyar dolar olan döviz rezervi Ağustos verilerine göre 654 milyar dolara geriledi.

800 milyar dolarlık gayri safi yurt içi hasılası olan Suudi Arabistan'da kamunun elde ettiği gelirlerin yüzde 90’ı petrol satışından geliyor. Petrol fiyatları 34-38 bandında devam ederken Suudi Arabistan’da bütçenin denk olabilmesi için petrolün varil fiyatının 106 dolar olması gerekiyor.

Suudi Arabistan’da bu yıl göreve gelen Kral Salman bin Abdulaziz halka 32 milyar dolar dağıttı. Bunun yanı sıra ülkenin askeri harcamaları da 80 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.


Milliyet