Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması (TEOG) yerine nasıl bir sistem geleceğinin henüz netleşmediğini hatırlatarak, yeni sistemin bir an önce açıklanması gerektiğini söyledi.

Pehlivanoğlu, bu yıl TED Şanlıurfa Koleji’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 16’ncı TED müdürler toplantısı nedeniyle geldiği Şanlıurfa’da, gazetecilerin soruları üzerine, son dönemde tartışılan sınav sistemindeki değişikliklerle ilgili açıklamalarda bulundu. Orta öğretime geçiş ve üniversitelere giriş sınavlarında yapılacak değişikliklere dikkat çeken Pehlivanoğlu, sınavsız eğitimin olamayacağını, ancak Türkiye’de bu sistem üzerinde çok fazla oynandığını belirtti. Pehlivanoğlu, “Bir bakıyorsunuz adı değişiyor, bir bakıyorsunuz sınav sayısı değişiyor. Bu böyle olmamalı. Bizim yıllardır savunduğumuz şu ki ülkemizin bu konuda bir politikası oluşmalı” dedi.

“Sıralama yerine ölçme sınavı”

Her zaman savundukları sıralama sınavı yerine ölçüme sınavı konusuna da açıklık getiren Pehlivanoğlu, “Ölçme sınavı ile sıralama sınavı farklı şeylerdir. Ölçme sınavı ile öğrencinin okulda kazanımlarını derecelendirirsiniz ve buna göre yönlendirirsiniz, sıralama sınavında ise bir üst kademeye çıkabilmek için yukarıdan aşağıya sıralarsınız. Bunla ilgili bir planımız olmak zorunda” diye konuştu.

“Maç başladıktan sonra kural değişmez”

Hiçbir zaman maç başladıktan sonra kuralların değişemeyeceğinin altını çizen Selçuk Pehlivanoğlu,

“Biz TED olarak TEOG’un kaldırılması gerektiğine inananlardanız. Peki neden? Sadece fen lisesi ve özel okullara girecekler için 1 milyon 800 bin kişiyi sınava sokmamalısınız. Çocukları makineye sıralattığınız zaman 150 kilometre ötedeki okula atanıyorlar. Burada yapılması gereken ne? Biz bunu orta öğretim reform planlamasında bakanlığa sunduk"

“Not şişirme”

“Öncelikle şunu iyi anlamak gerekir ki başarılı okul yok, başarılı çocukların gittiği okul vardır” ifadelerini kullanan Pehlivanoğlu, “Fen lisesine girecekleri ayrıştıralım. Bunları sınava tabi tutalım. Aman efendim neymiş notlar şişermiş. Okul notları şişiriyorsa, o çocuk sınavla özellikli okullara giremez, girse de bitiremez. İkincisi zaten sistem kimin notunun fazla şişirildiğini gösteriyor. O müdürü sürersiniz bir daha şişirme not veremez, kimse cesaret de edemez" dedi.

“Ölçme sistemi daha adaletli”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın üç alternatifli yeni sınav sistemi üzerinde durduğunu da dile getiren Pehlivanoğlu, “Çocukları okullara yerleştirmek için bir sisteme ihtiyaç var. Okullarda ölçme sistemini getirmek adaletli olmaya yakın bir sistem ancak, bunun için de en az bir yıllık zamana ihtiyaç var. Bizce program çeşitliliği olmalı. Yani teknik okullar, meslek okulları dışında, sosyal lise ve normal lise de olmalı” şeklinde konuştu.

“Çocukların motivasyonunu bozmayın”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı modeller hakkında da açıklamalarda bulunan Pehlivanoğlu, “Bu modellerden birincisi çocukların yakın okullara yerleştirilmesi ki bizim de desteklediğimiz budur. İkinci model bir kısmının sınava girmesi, üçüncü model ise yine sınavların yapılması. Tabi sınavların Milli Eğitim Bakanlığı havuzundan olması. Bunlar büyük bir sorun değil, sıraladığınız zaman sonuç fark etmiyor. Sanıyorum TEOG’un alternatifi ile ilgili modeller sayın Cumhurbaşkanımıza sunulacak ve ondan sonra netleşecek. Bu nedenle ailelerden çocuklarının motivasyonlarını bozmamalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.