Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Kütahya’da inşa edilen, Aslanapa Kureyşler Barajı’nda sona yaklaşıldı. İki aşamadan oluşan projenin baraj sulamasının tamamlanması ile de 25 bin530 dekar zirai araziye sulama suyu sağlanacak.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da yakından takip ettiği ve sulama maksatlı yapılan Aslanapa Kureyşler Barajı’nda çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. En kısa zamanda hizmete alınması hedeflenen projede yüzde 80 fiziki gerçekleşme sağlandı.
Baraj inşaatında 230 metre tünel inşaatı, tünel enjeksiyon işleri, dolusavak imalatı ve cut-off kazısı tamamlanarak, derivasyon işlemi gerçekleştirildi. Ayrıca, barajın gövde enjeksiyon çalışmaları da bitirildi.
Temelden yüksekliği 44,5 metre, göl hacmi de 25,7 milyon metreküp olan baraj merkezi kil çekirdekli kaya dolgu gövde tipinde inşa ediliyor. Gövde dolgusu inşaatının yüzde 62’ye ulaştığı Kureyşler Barajı’nda yılsonu itibariyle inşaat çalışmaları tamamlanacak.
Ayrıca, baraj gölü altında kalan ve halen çalışmaları devam eden Kültür Varlıkları kurtarma kazı çalışmalarının tamamlanmasına takriben de barajda su tutulma işlemine başlanacak.
Projenin diğer bir ayağı olan ve Eylül 2015 tarihinde inşaat ihalesi yapılacak olan Kureyşler Barajı Sulaması’nın da tamamlanması ile de 25 bin 530 dekar zirai araziye sulama suyu sağlanacak. Sulama sisteminin toplam şebeke uzunluğu 55 bin 530 metre olacak. (EFE)