Ali AKSOYER/İSTANBUL() RESTORASYON yapıldıktan sonra çizgi film karakterine benzediği yönünde eleştirilere hedef olan 2 bin yıllık tarihe sahip Şile kalesini havadan görüntüledik. Şile limanın hemen yanındaki kayalığın üzerinde Cenevizliler tarafından gözetleme amacıyla yapılan kale, daha öncede Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından onarımdan geçirilmişti.

"SÜNGER BOB'A BENZEDİGİ İÇİN ELEŞTİRİLMİŞTİ"

Şile'de  “Ocaklı Ada Kalesi” olarak da bilinen, Cenevizlilerden kalan 2000 yıllık tarihi Şile Kalesiyle ilgili definecilerin büyük bir hazine bulunduğu söylentileri üzerine tahribat yaptığı ve tamamen yıkılmak üzere olduğu iddiaları üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyona alınmıştı. 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan restorasyon geçtiğimiz Ağustos ayında bitmişti. Ancak kalenin Restorasyonu ile ilgili özellikle sosyal medya üzerinde çizgi film karakteri “Sünger Bob”a benzediği yönünde eleştirilerin hedefi olmuştu.

HAVADAN GÖRÜNTÜLEDİK
Tarihi şile kalesini restorasyondan sonra havadan görüntüledik. Sonbaharın son günlerini yaşadığımız şu günlerde Şile’ye gelen ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri olan Şile kalesi'nin  daha önce de Bizanslılar ve Osmanlılar döneminde iki büyük tamirattan geçirildiği belirtiliyor. 4 katlı ve 12 metre yükseklikte bir yapıya sahip olan Şile kalesi, o zamanlar yaklaşık 20 askeri barındıracak şekilde dizayn edilmiş. Kale yıllarca gözetleme kulesi olarak kullanılmış.

(FOTOĞRAF)