Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, () - ANTALYALILAR, halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen göktaşı yağmurunun en yoğun olanlarından Perseid'i izlemek için 2400 metre rakıma sahip Saklıkent Kayak Merkezi'ne akın etti.
2015 yılı en önemli gök olayları arasında gösterilen Perseid Göktaşı Yağmuru'nun, en yoğun döneme ulaştığı 12-13 Ağustos gecesi Antalya'da gökyüzü meraklıları yüksek rakımlı alanları tercih etti. Sahil kesimlerinde nem oranının yüksek olması nedeniyle yüksek rakımlı alanları tercih eden Antalyalıların en çok ilgi gösterdiği bölge Saklıkent oldu.
Birçok profesyonel fotoğrafçının yanı sıra, ailesi veya arkadaşlarıyla bu özel gecede göktaşı yağmurunu izlemek isteyen yüzlerce kişi Saklıkent Kayak Merkezi ve etrafındaki alanlarda çadır kurdu. Gece boyunca gökyüzündeki şöleni izleyen gökyüzü meraklıları soğuk hava nedeniyle ateş yakıp ısınmaya çalıştı.
Gökyüzünde muhteşem bir manzara ortaya çıkaran bu önemli gök olayı, ışık yoğunluğunun en az olduğu bölgelerde çıplak gözle rahatlıkla izlenebildi. Bu yıl Ay'ın son dördünde olması, gökyüzünde Ay ışığı olmaması nedeniyle göktaşı yağmuru çok iyi gözlemlenebildi. Ancak saatte 90 göktaşı görülmesi beklenen gecede uzmanların hesabına göre yaklaşık 20 göktaşı izlenebildi.
DÜNYA ATMOSFERİNDE SÜRTÜNME
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden (TUG) gökyüzü şölenine ilişkin yapılan açıklamada, halk arasında 'yıldız kayması' diye bilinen olayın, aslında göktaşlarının son derece yüksek hızlarla Dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanması olduğuna dikkat çekildi. Yıldızlarla ilgisi olmadığı belirtilen bu meteorların çoğunluğunun kum tanesinden daha küçük boyutlu kaya parçaları ve kozmik moloz olduğu, çoğunun Dünya yüzeyine hiç ulaşamadığı, ulaşabilenlerin de meteorit adıyla anıldığı kaydedildi.
Perseid'den sonra 20-21 Ekim'de Orionid (Avcı) saatte 20, 17-18 Kasım'da Leonid (Aslan) saatte 15 ve 13-14 Aralık tarihlerinde Geminid (İkizler) saatte 120 adet görülebilecek şekilde meteor yağmuru yaşanacak.