Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Organ Nakil Merkezi’nde beşinci organ nakli gerçekleştirildi.
YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nden Doç. Dr. Aziz Sümer ile Doç. Dr. Özgür Kemik tarafından yaklaşık 3 ay önce gerçekleştirilen ilk böbrek nakliyle bölgede bir ilk gerçekleştirilmişti. Beşinci böbrek nakil ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. Aziz Sümer ve Doç. Dr. Özgür Kemik, ilk ameliyattan sonra yoğun bir talep olduğunu belirttiler. En fazla talebin kadavradan nakil olduğunu belirten Sümer, “Organ nakil merkezi ekibi olarak beşinci böbrek naklimizi de gerçekleştirdik. Geçen hafta üç böbrek nakli yaptık. İki abladan iki erkek kardeşe böbrek nakillerini gerçekleştirdik. Hastalarımızın durumları iyi, cuma günü de taburcu etmeyi planlıyoruz. Böbrek nakli merkezi kurmak hakikaten çok zor. Bu başarı aslında nakil ekibi olarak bizim başarımızdan ziyade, bize desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen, hem fiziksel, hem teknik altyapı olarak Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Peyami Battal ve başhekimimiz Prof. Dr. Hakan Çankaya’nın başarısı. Kolay değil, 2011 yılında bir deprem geçirmiş, hastanesi tamamen yıkılmış bir üniversiteden, yani küllerinden organ nakli yapılabilecek bir merkez, bir hastane oluşturmak kolay değil. Ben bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Beş nakil yaptık. Amacımız daha fazla yapmak, amacımız kadavradan nakilleri arttırmak, yapmak ve bunun için de bir süreye ihtiyacımız var. Halkın bizi tanımasına ihtiyacımız var. Bölge insanının bu işlerin burada yapıldığını algılamasına, anlamasına ihtiyacımız var. Tabii ki böbrek nakli sadece nakil ekibinden ziyade değil, hastanenin tüm birimleri çok önemlidir. Başta nevroloji olmak üzere, kardiyolojiye, anestezi gibi önemlidir ve bütün bölümlere çok teşekkür ediyoruz. Çünkü bu tek başına yapılan bir iş değil, bütün hastane bölümleri buna katılması gerekiyor. Ayrıca vatandaşlarımızın başka illere gitmelerine gerek kalmadığını, burada gelip bizimle tanışmalarını bekliyoruz” dedi.
YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya ise, böbrek nakli ameliyatlarının devam ettiğini ifade ederek, “Bu ameliyatların burada bir defalık yapılmadığını, bundan sonra inşallah sürekli olarak hastalarımıza bu hizmetin devam edeceğini göstermek için özellikle de nakil bekleyen vatandaşlarımıza duyurmak istedik” diye konuştu.