İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Alaybey tersanesinde yaşanan kazada oğlunu kaybeden Azime Kırbaş, acısını yüreğine gömerek okuma yazma öğrendi. Kırbaş’ın 2013 yılındaki yaşanan kaza öncesinde okuma yazma kursuna kayıt yaptırdığı ama oğlunun şehit olduğu haberini alınca derslere katılmadığı ortaya çıktı.
Bayraklı Nafiz Gürman semtindeki okuma yazma kursunu başarıyla bitiren 25 kadına diploma verildi. Diploma törenine birçok kadın çocuklarıyla birlikte katıldı. 2013’te Alaybey tersanesinde yaşanan kazada şehit olan işçi Cafer Kırbaş’ın annesi Azime Kırbaş (60) da kursu başarıyla tamamlayanlar arasında yer aldı.
OĞLU ŞEHİT OLUNCA DERSLERE KATILAMADI
Azime Kırbaş, oğlu Cafer Kırbaş’ın şehit olduğu dönemde kursa kayıt yaptırmış, ancak aldığı acı haberle derslere devam edememişti. Daha sonra geçen günlerle oğlunun acısını yüreğine gömen Kırbaş, azmederek okuma yazma öğrendi. Kursa katılım belgesini alan şehit annesi Kırbaş, törende duygu dolu anlar yaşadı.
ZEVA ASHAD SURİYE’DEKİ İÇ SAVAŞTAN KAÇTI
Mezun olan bir diğer kursiyer, Suriye’deki iç savaştan kaçarak İzmir’e yerleşen hemşire Zeva Ashad (23) oldu. Üniversite mezunu Zeva Ashad, AÇEV ve Bayraklı belediyesi ortaklığında açılan kursta okuma yazma öğrendi. Türkçe üzerinde hakimiyet kuran Ashad, kursu başarıyla bitirerek belgesini alırken şöyle konuştu: “Abimle birlikte Türkiye’ye geldik. Anne ve babam Suriye’de kaldı. Orada hemşireydim. Burada mesleğimi yapamıyorum, mesleğimi çok özledim. İlk zamanlar konuşmak ve anlamakta güçlük çekiyordum. Şimdi konuşulanları anlıyor daha akıcı konuşuyorum.”
Okuma yazma bilmeyen kadınların gündelik hayatında büyük zorluklarla karşılaştığını belirten Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ise, Bayraklı’da okuma yazma bilmeyenlerin sayısının yüksek olduğunu söyledi. Karabağ, bu oranı düşürmek istediklerini belirterek "En azından vatandaşlarımızın birinci kademe okuma yazma bilmesi için çalışmaları sürdürüyoruz. Gençlerimizin yanı sıra yetişkinlerimizin de eğitimi için çaba sarf ediyoruz. Hemşehrilerimiz istedikleri semt merkezine başvurarak kurs talep edebilir" dedi.