ORDU (AA) - Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, Ordu'da 550 ton depolama kapasitesine sahip soğuk hava deposu yapılacağını belirterek, böylece kivi üreticilerinin daha rahat pazar bulma ve gelir artışı sağlama imkanı yakalayacağını söyledi.

Yüce, Altınordu Belediyesi ve DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca hazırlanan Soğuk Hava Deposu ve Yumurta Paketleme Tesisi Projesi'nin, Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Yumurta Paketleme Tesisi Projesi için 560 bin, soğuk hava deposu için ise 790 bin lira ödenek tahsis edildiğini belirtti.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde serbest sistem yumurta tavukçuluğunun yaygınlaştırılması projesinin 2014 yılında başladığını anımsatan Yüce, şöyle devam etti:

"Başlangıç tarihinden bu yana ilimizde 72 kümes kurulmuştur. Bunların 66'sında 35 bin tavuk mevcudu bulunmaktadır. Bu kümeslerde, serbest sistem yumurta tavukçuluğu kapsamında günlük yaklaşık 30 bin yumurta üretilmektedir. Projenin daha etkin şekilde yürütülmesi, üretilen yumurtaların paketlenmesinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve proje tamamlandıktan sonra sürdürülebilirliğin temin edilmesi için Yumurta Paketleme Tesisi Projesi hazırlandı."

Yüce, kurulacak paketleme tesisinin ticari yumurta sektöründe önemli yere sahip olacağına dikkati çekerek, pazar payında artışa olumlu yönde etki sağlayacağını vurguladı.

- Kivi üreticilerinin geliri artacak

Kayabaşı Mahallesi'nde 4 bin 809 metrekarede soğuk hava deposu yapılacağını ifade eden Yüce, "Üreticiler, 550 ton kivi depolama kapasitesine sahip soğuk hava deposu tamamlandıktan sonra ürünlerine daha rahat pazar bularak, gelir artışı sağlayacak. Gelir artışı bölgemizde kivi alanlarının artmasına vesile olacaktır" dedi.

Yüce, yatırımlar sayesinde kırsal alandaki fındık üreticilerinin ek gelire kavuşacağını belirterek, kivi ile yumurta yatırımları sayesinde ekonomik ve sosyal gelişime de katkı sağlanacağına işaret etti.

Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş ise projelerin bölge için hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Ahmed Akın Varıcıer, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ile Yüce ve Tekintaş arasında proje protokolü imzalandı.