İzmir Basmane’de sayısız dükkan gece yarılarına kadar altın ticareti yapıyor ve göçmenlerin altınını yüzde 30-40 daha ucuza alıyor. Kuyumcular Odası Başkanı ‘Resmen kapkaç var’ dedi.
Türkiye’yi bir köprü olarak kullanan ve Yunan adalarına geçmek için bu işin ticaretini yapanlara binlerce euro ödeyen göçmenler, uyanık ve acımasız esnafın da kurbanı oluyor.

Güvensiz botlara kapasitesinin üzerinde onlarca kişiyi bindirerek adeta ölüme davetiye çıkaran ‘kötü gün’ tacirleri, Çin malı suda batan can yeleklerini fahiş fiyata satmış ve bunun adına da ‘ticaret’ demişti. Şimdi de başta Suriyeliler olmak üzere Türkiye’ye gelenlerin ziynet eşyalarının çok ucuza alındığı anlaşıldı.

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, Suriyeliler’in elden çıkarmak istediği altınlarla ilgili son dönemde özellikle İzmir’in Basmane Semti’nde çok sayıda dükkan açıldığına dikkati çekerek, “Basmane’de kendini bilmez dövizciler, bu işi yapmaya başladı. Kuyumcuya gelmiyorlar, Arapça yazı asılan bu dükkanlara gidiyorlar çünkü çarşıyı bilmiyorlar” diye konuştu.

Baransel, bu dükkanlarda Suriyeliler’in altınlarının piyasa fiyatının altına alınıp alınmadığına ilişkin soruya, “Orada kapkaç gibi bir şey oluyor, o insanlara vurkaç gibi yapıyorlar. Gece 12’ye kadar kuyumcu dükkanı açık olur mu?” yanıtını verdi.

Kanunun verdiği yetki çerçevesinde, açılan dükkanların vergi levhalarını, oda üyeliklerini ve alıp sattıkları vitrindeki malların denetlemesini yapacaklarını aktaran Baransel, “Onları kontrol altına almamız lazım. Sektörü olumsuz etkiliyorlar. Türkiye’den ayrılmak için Yunan adalarına tekne seferi yapanlara para ödemek zorunda olan göçmenler kuyumcuya gelmiyorlar” diye konuştu.

Altın 4 ayın zirvesinde

Altının gram fiyatı, 4 ayın en yüksek seviyesine çıkarak 110.28 lirayı gördü. Haftaya yükselişle başlayan altının gram fiyatı, 110.28 lira ile 16 Ekim 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra 109,40 lira seviyelerinde dengelendi. Altın ons fiyatı cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından yüzde 1.56 yükselerek 1.175 dolar ile 28 Ekim 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı. Analistler, geçen hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarını öteleyebileceği beklentisi ile yükseliş eğilimini devam ettiren altın fiyatlarının yeni haftanın ilk işlem gününde açılışın ardından yatay bir seyre girdiğini belirtiyor. Teknik açıdan altının ons fiyatının 1.175 dolar seviyesinin önemli direnç konumunda olduğunu, gram fiyatında 110 ve 112 lira dirençlerinin takip edileceğini vurguluyorlar.

Yeni kazanç kapısı

Başta Suriyeliler olmak üzere iç savaştan ve yoksulluktan kaçan Afrikalı, Asyalı göçmenlerin tek amacı Avrupa’ya geçebilmek. Her gün İzmir’e sayısız göçmen geliyor ve göçmenler kurulan gizli pazarlarda Yunan adalarına geçiş için ellerindeki son paraları da ölüm tacirlerine kaptırıyorlar

Kaynak: Haber7