İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin imzaladığı protokol sonrası küçükbaş hayvan yetiştiricileri, mobil iletişimden azami faydalanacakları özel yazılımlara sahip tablet bilgisayarlar ile dünyaya bağlanacak.
Küçükbaş hayvancılık sektöründe birçok yeniliğe imza atarak Türkiye çapında örnek teşkil eden İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği, üyelerine verdiği desteği teknolojik boyuta taşıdı. İZKA’nın “Bilgi Toplumuna Dönüşüm ve Bilgi İletişim Teknolojileri” Mali Destek Programı’na sunup hibe kazandığı “İnnovatif Koyun-Keçi Veri Sistemi’’ projesinin protokolü imzalandı. Birlik bünyesinde ortaya çıkan proje İZ-KA’nın verdiği hibe destek için onay alırken; 45 başvuru arasından kazanılan hibe programının uygulama süresi bir yıl olarak belirlendi.
ÜRETİMDEN, KONTROLE ONLİNE TAKİP!
Protokole İZKA yetkilisi Korhan Mangır ve Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Türüt ile birlikte imza atan İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer projeyi; ‘‘Türkiye’de erişilebilir, sürdürülebilir yetiştirici ve hayvan veri sistemi oluşturarak, bilgi kaybını önlenmek ve sektörde istatistiksel bilgi erişiminin sağlanmasına katkıda bulunmak’’ şeklinde değerlendirdi.
Ağırlıklı olarak kırsal kesimde yaşayan ve küçükbaş hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerin iş geliştirme süreçlerine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Türer; ‘‘Kırsal kesimde yaşayan üreticiye herhangi bir belge lazım olduğunda yapması gereken iş, il merkezine gitmek ve kendisine lazım olan evrağı temin etmektir. Bu da üreticinin hem iş-zaman kaybına hem de maddi kaybına sebep olmakta. İnovatif Koyun Keçi Veri Sistemi (İKKVS) uygulaması ile İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne kayıtlı 8200 üyemizin İşletme Kayıt Takibini yapılacak, Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı Geliştirme projelerine ait kayıtlar sistem üzerinden izlenecek, yetiştiricilerimizin banka ve resmi işlemler için üyelik belgesini sistemden alabilmesi sağlanacak. İzmir ilinde bulunan küçükbaş hayvanlar ırk, cins, yaş olarak kayıt altına alınarak güncel takibi sürdürülecek.’’ şeklinde konuştu.
Daha kaliteli tarım danışmanlığı hizmeti alınmasını sağlamak ve Yetiştiricilerin teknoloji ile barışmasını sağlamak için projeye start verdilerini ifade eden Türer, projenin öncelikle Küçükbaş hayvan hastalıklarının azaltılması ve Süt dökümlerinin kayıt altına alınması sayesinde sektörel verimlilik ve kaliteye doğrudan artı değer kazandıracağını kaydetti.