Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı Manisa Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Afyonkarahisar’ın nüfus artış hızı en fazla olan ilçesinin binde 22,8 ile merkez ilçesi olduğu kaydedildi.
Konu ile ilgili TÜİK’ten yapılan yazılı açıklamada,
Ülke SINIRLARI içerisinde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti (T.C) vatandaşları ile yabancı uyruklu kişilerin ikamet adres bilgilerinin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için T.C. kimlik numarası kullanılarak MERNİS veri tabanındaki nüfus kütükleri ile eşleştirilerek 2007 yılında Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) kurulduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu sistemden, yerleşim yerlerine göre nüfusun büyüklüğü ve nüfusun nitelikleri yıllık olarak üretilerek kullanıcıya sunulmaktadır. Afyonkarahisar’ın nüfusu 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle bir önceki yıla göre azalarak 706 bin 371 kişi oldu. Afyonkarahisar bu nüfus büyüklüğü ile Türkiye nüfusunun yüzde 0,9’unu oluştururken, en fazla nüfusa sahip 31.il konumundadır. Afyonkarahisar ilinde yıllık nüfus artış hızı 2012-2013 döneminde binde 4,5 iken 2013-2014 döneminde azalarak binde -1,1 olarak gerçekleşmiştir. Afyonkarahisar’ın ilçelerine bakıldığında 2014 yılında nüfusu en yüksek olan ilçe 274 bin 639 kişi ile merkez ilçe olurken, bunu sırasıyla Sandıklı, Dinar, Bolvadin, Sinanpaşa, Emirdağ, Şuhut, Çay, İhsaniye, İsçehisar, Sultandağı, Çobanlar, Dazkırı, Başmakçı, Hocalar, Bayat, Evciler ve Kızılören ilçeleri takip etmektedir. Afyonkarahisar’ın nüfusu artan ilçeler binde 22,8 artış hızı ile merkez ilçe ve binde 15,8 artış hızı Bayat ilçesi olurken, en fazla azalış olan ilçesi binde -45,3 ile Kızılören ilçesi olmuştur.”