Son dakika haberini İçişleri Bakanı Soylu duyurdu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Habertürk TV canlı yayınına katıldı.  Diyarbakır'da dün yaşanan şiddetli patlama sonrasında bugün Soylu, " Önce araçta meydana gelen patlama sandık. Yerin altına tünel açıp patlayıcı yerleştirmişler. Terör saldırısı olduğu ortaya çıktı' dedi. 

Patlamada 3 şehit var. Şehit olan polis memuru Burhan Mercan ve sivil personel Cengiz Tekin için, bugün Emniyet Müdürüğü'nün yeni binasında cenaze töreni düzenlenecek.

177 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır'daki saldırı sonrası yürütülen soruşturmada 5 kişi gözaltına alındı. Valilik'ten yapılan açıklamaya göre 172 kişi daha gözaltına alındı

1 TON BOMBA KOYMUŞLAR

Diyarbakır Valiliği: Kriminal inceleme sonucu RDX, Amonyum nitrat ,TNT, ve mazot ile hazırlanan yaklaşık 1 ton olduğu değerlendirilen patlayıcıyla ve  zaman ayarlı düzenek ile patlatma gerçekleştirilmiştir.

Soylu, "Patlama, orada bir teknisyen yardımcımızın bir zırhlı aracı tamiri esnasında gerçekleşti. Dün gece itibariyle netleşti. Mesele bir terör saldırısı. Şu anda 10-12 hafif yaralımız var hastanelerde; ama onun ötesinde bir teknisyen yardımcımız daha enkaz altından çıkarıldı ve o da şehit oldu. Bir polis memurumuz da orada şehit oldu. Bir terör saldırısı olduğu açığa çıktı. İlk önce araçla patlayınca ve orada bir çukur meydana getirince araçtan kaynaklandığı düşünülmüştü. Ama yapılan bütün tetkiklerde ve bütün araştırmalarda netleşti ki bu, bir terör saldırısı" diye konuştu.

TÜNEL KAZIP PATLAYICI YERLEŞTİRMİŞLER...
Dışarıdan açılan bir tünelle saldırının gerçekleştirildiğini açıklayan İçişleri Bakanı Soylu, "Biz ilk önce acaba içeriye girip, bir kişi, çalışan marifetiyle bir şey koydu mu; diye düşünmüştük. Ama dışarıdan açılan bir tünel vasıtasıyla bunu gerçekleştirdiler. Biz emniyet binalarımızın etrafında yaklaşık ayda bir arama tarama yaparız. Böyle bir tehditle karşılaşmayalım, diye. Demek ki çok kısa bir süre içerisinde böyle şey kazmışlar. Yerin altında patlayıcı yerleştirmek suretiyle ama bütün detayını vali bey açıklayacak" dedi.

KORKUNÇ GERÇEK...

Sabah gazetesinde yer alan habere göre yerin 2 metre altından kazılan tünel ile teröristlerin hedefinin bütün emniyet binalarını patlatmak olduğunun tahmin edildiği bildirildi. Teröristlerin kazdıkları tünel ile emniyet yerleşkesinde bulunan binaların altına kadar geldikleri ve tünele patlayıcı yerleştirmeye başladıkları belirtildi. Güvenlik kaynakları tünelin tamamen patlayıcılarla doldurulduktan sonra saldırının gerçekleştirileceğinin tahmin edildiğini ancak dünkü patlamanın plansız yaşanması üzerine bu hain saldırının asıl hedefine ulaşamadığını söyledi.

ŞEHİT SAYISI 3'E YÜKSELDİ

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Ek Binasında meydana gelen patlamada dün sivil personeller Yunus Elaltunterin ve Cengiz Tekin şehit düşmüştü. Patlamanın ardından AFAD ekiplerince bölgede yürütülen arama çalışmalarında bir polis memurunun cenazesine ulaşıldı. Böylece patlamada şehit olanların sayısı 3'e çıktı.Şehit polis memuru ile patlamada şehit olan bir sivil personel için bugün İl Emniyet Müdürlüğü bahçesinde tören düzenlenecek.

Kaynak:Vatan